JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 400. rész: Fóthy János

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 152 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Fóthy János tartunk. 12 év és 8 hónap alatt eddig 400 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Fóthy János

fothy-janos.jpg

Budapesten született 1925. június 27-én.

Zongoratanulmányait dr. Mészáros Gyulánénál kezdte majd a Fővárosi Felső Zeneiskolában Commenzoli Máriánál folytatta. Cziffra György is tanult ebben az intézményben.

Középiskolás korában, 17 évesen került 1942-ben a városligeti Műszínkör 16 tagú zenekarába, ezután pedig a „Kis Ritmus” zenekarba, ahol Erdődi György dobolt.

1945-től folytatta klasszikus zongoratanulmányait, közben érdeklődése a tánczene és jazz felé fordult.

Hamarosan a Holéczy zenekar tagjaként rendszeres élő rádióközvetítések szereplője lett, majd a hegedűs gitáros Csányi Mátyás zenekarába került Molnár Lutyó harmonikással együtt.

Saját együttese, a Fóthy Jazz Trió, Torma György dobossal és Boros József nagybőgőssel, szintén gyakori vendége volt a Magyar Rádiónak.

Tagja volt a kizárólag jazzt játszó „Vagabund” együttesnek, amelyben Bleyer Péter trombitált, ifj. Nagy István és Tarcsai Vilmos, becenevén „Buci” szaxofonozott, itt Papp Gyula zongorista helyét vette át.

Fellépett Tamássy Zdenkó havonta ismétlődő 2 órás rádiós esztrádműsorában is, ahol 2 zongorás műsorokat adtak Turán Lászlóval, napközben pedig tisztviselő volt a Fővárosi Temetkezési Vállalatnál.

1949-ig játszott a Holéczy együttesben, ezután saját zenekart alakított. A trombita, 4 szaxofon, zongora, bőgő, dob összeállítású együttes 1956-ig játszott a Bristol Hotelben.

Fóthy János időközben önerőből megtanult hangszerelni, ennek a tudásának nemcsak saját 8-10 tagú zenekarainál vette hasznát, hanem később, amikor szalonzenekarokat vezetett.

A Bristol zenekar jazzt is játszott, mégpedig engedéllyel, tekintettel a szálloda nyugati vendégeire.

1955-ben tagja lett Martiny Lajos Fővárosi Tánczenekar nevű All Stars bigbandjének, amely a forradalom után feloszlott, mivel sok tagja elhagyta az országot. Mindig érdekelte a big band és a hangszerelési kísérletek.

Fóthy János 1956-ban hivatalos engedéllyel nyugaton vállalt szerződést. Mannheimben, Heidelbergben, végül Davosban játszott kisegyüttessel, később szólóban egészen 1960-ig.

Hazatérve a Kelényi zenekar zongoristája lett újra a Bristol Hotelben.

Egy rövid szolnoki kitérő után, amelyet a Tisza Szállóban töltött, a Moulin Rouge-ban csatlakozott a régi, Bristolbeli zenekarához, amelyet addig Bán Géza szaxofonos vezetett, és Sellei János helyettesítette a zongoránál. Itt trombitált Dudás György, becenevén „Vigonya”, a tagok között szerepelt Söptei Géza, ifj. Pege Aladár és Portik Iván. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Németh Marica énekesnőt. A zenekar 5 évig játszott a Moulin Rouge-ban, nyaranta a balatonföldvári Motelben. Tagja volt a dobos Jávori Vilmos, akit Portik Iván váltott később, Duka Norbert bőgős, és Mittai Attila szaxofonos.

Ezután ismét külföldi szerződések következtek. A kisegyütteshez csatlakozott Szabó „Sülthal” Sándor gitáros, hegedűs. 3 évig szerepeltek német nagyvárosokban és a skandináv államokban.

15 évet töltött külföldön, ennek több, mint felében szólózongorista volt. Hollandia és Spanyolország után Szingapúrban is szerepelt.

Fóthy János 1982-től szabadúszó volt nyugdíjba vonulásáig. Játszott a Flamenco Szállóban, ahol női szalonzenekart vezetett, szólóban a Gundel étteremben, tanított, táncdalokat írt amelyeket vezető táncdalénekesekkel vettek hanglemezre, szövegírással már korábban, az 50-es évek óta kísérletezett.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez