JazzMa

Friss Hírek

Hírek

NEQ hangrobbanás a Marczi fekete lyukban

Nagy Emma Quintet - 2023. 12. 02., szombat - Marczibányi Téri Művelődési Központ.

vege0.jpg

Nagy Emma stílusteremtő quintettje egy héttel a nagy sikerű Opus Jazz Clubban két részben elhangzó koncertje után (szerintem a 2023-as év magyar koncertje volt) a budai Marczibányi Téri Művelődési Központ kamaratermében búcsúztatta a zenekar rendkívül sikeres idei évadát.

Az Opus elegáns és minden szempontból világszínvonalú pesti helyszíne és nemzetközi közönsége után a budai hegyoldal patinás kulturközpontja a legendás Fekete Lyukra emlékeztető sötét, üres kamarateremmel várta a jazz és NEQ rajongókat.

koncert-helyszin-uresen.jpg

A Nagy Emma Quintetről tudható, hogy nem csak az elegáns koncerthelyszíneken, de az emberközeli underground klubokban is otthon érzi magát és a körülményektől függetlenül katartikus koncerteket ad. A punk attitűd a jazztől sem idegen, a nyolcvanas években a szabadzenei performanszokban és a Vágtázó Halottkémek eksztatikus rituáléin is jelen voltak a koncerteken.

A Nagy Emma Quintet koncertjein a szofisztikált hangszerelés, lírai, organikus ének és nyitott, közönségre reagáló interakciók mellett a pózok nélküli punkos totalitás, az őszinte belső indulat szabad energiája is nagyon jellemző.

zenekar-akcioban.jpg

A színpad, vagy emelvény teljesen hiányzott, a zenekar a sötétben álló nézőktől karnyújtásnyira játszott, a fények minimálisak volt – a fotókészítést ezzel nem nagyon segítve.

csp.jpg

Ezen az estén a szokásosnál is nyersebb, Cseh Péter rezzenéstelen arccal előadott fémes, karcos, gyomrozó pszichedelikus szólói ellenpontozták Nagy Emma angyali, lebegő, epikus vokáljait.

emma.jpg

ok1.jpg

Oláh Krisztián az Opus gyönyörű hangú Fazioli zongoráját egy Korg M1 billentyűs hangszerrel pótolta, ezzel varázsolta el a nézőket elképesztő energiájú szólóival.

ka.jpg

Klausz Ádám is kisebb dobszettet állított fel, ami egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy brutális ritmusváltásokkal és a szólókkal váltogassa a hallgatók tudatállapotát.

denes-abel.jpg

Dénes Ábel robosztus, erőteljes bőgőjátéka biztos alapokat nyújtott az égigérő dallam és ritmikai íveknek.

Az Opusban is elhangzó NEQ remekművek ebben az intim, családias térben sokkal inkább késztették a közönséget azonnali reakciókra, tetszésnyilvánításokra. A koncert már-már a nyolcvanas évek vasfüggöny mögött lázadó, határokat ledöntő zenei megmozdulásainak hangulatát idézte az 1998-ban született Nagy Emma csapatának köszönhetően.

ne.jpg

A Nagy Emma Quintet 2022-ben rögzített, svájci kiadó által az idén vinyl formátumban is megjelent „Synced” című albumáról az utolsó etapban elhangzó „When the Loving Comes” című dalt már végig a tomboló közönség bekiabálásai kísérték.

Free jazz zongora-dob duó tombolás, revelatív Nagy Emma énekszólam, fokozás az eksztázisig teljes erőbedobásával. A hatása alól senki nem tudta kivonni magát, de nem is akarta.

ok.jpg

A ráadás nóta, a „This Won’t Last” Nagy Emma visszafogott, feszültséggel teli énekével, Oláh Krisztián gyönyörű, barokkos, klasszikus jazz zongoraszólójával, és a ritmusszekció swinges sodrása Cseh Péter monumentális, Pat Metheny soundját idéző, himnikus gitárszólójával zárta a koncertet.

ne2.jpg

Nagy Emma egyéni, önazonos, varázslatos éneke és kamarazenéje egyedülálló a magyar, de a nemzetközi jazzéletben is.

vege.jpg

Megérdemelten kapta meg a zenekar 2023-ban nem csak az Aristjus-díjat, de Nagy Emma, mint énekes-zeneszerző a Junior Príma-díjat is.

Mindhárom lemezük (Set to Face /2019/, Low Frequency Oscillator /2020/, Synced /2022/) hordoz olyan – dallamtapadást okozó – kompozíciókat, amik nagy valószínűséggel standardekké, jazz slágerekké fognak nemesülni. Európa szerte hatalmas sikert aratnak és pályájukat éppen csak elkezdték. A koncerten látott-hallott emberi és zenekari összhang a további sikerek és dalok születésének legfontosabb záloga lehet.

Dalsorrend:

I Lay Down (Nagy Emma)

Why Love (Oláh Krisztián)

No Senses  (Nagy Emma)

Limbs Move Better (Nagy Emma)

Watermelon (Dénes Ábel)

Return (Klausz Ádám)

2 (Nagy Emma)

Every Step Further (Nagy Emma)

When the Loving Comes (Klausz Ádám)

Ráadás:

This Won't Last (Cseh Péter)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez