JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Májusi esőtánc – Mörk

2024. 05. 23., csütörtök - Pestújhelyi Napok, Pestújhelyi Művelődési Ház.

pestujhelyi-napok.jpg

Budán még hétágra sütött a nap, Pest fölött fekete volt az ég, és Pestújhely sem a körúton belül van, mégis nagyon sok fiatal látogatta meg a Pestújhelyi Művelődési Házat a XV. kerületben.

helyszin.jpg

A csöndes kertvárosi övezet egyirányú utcájában, a világhírű „Bádog Gundel“-től kőhajításnyira található művelődési ház kis belső udvarán bioszínpad várta a közönséget. A kedves vendéglátók, számos érdeklődő, rajongó és muzsikus, lisztesek és bartókosok a Mörk alkotóműhely tagjaival sokat ígérő kerti parti hangulatát varázsolták a borostyán és vadszőlő dzsungelbe.

szinpad-kozonseg.jpg

A zenekar megszólalásával mágikus utazás kezdődött színpadi fedés és fények nélkül. Aki tudta, hogy mire számíthat és azok is, akik még soha nem hallottak a Mörkről, azonnal felültek a varázsszőnyegre, amit négy fantasztikus zenész alkotott hangokból, ritmusból és lélekből.

gitar-enek.jpg

Zentai Márk a legsokoldalúbb és legkreatívabb magyar férfi énekes és zeneszerző, ahogy a Mörk zenéje, az ő zenei világa is határtalan – Abbától Zappáig minden megtörténhet benne (copyright by Zentai Márk:).

Nagyon jó hangminőség és világszínvonalú szakmai tudás jellemezte a házibuli közvetlenségű koncertet.

A nyitódal a még csak koncerten hallható lírai ballada, az „Only Mine“ című neo-soul kompozíció volt.

Ezt követte a „Going Too Far“, ami a második vinyl Mörk megjelenés egyik nagy slágere.

dob.jpg

Szabó Dániel Ferenc dobos rendkívül izgalmas, mindig változó ritmusképeleteit

basszusgitar.jpg

Szeifert Bálint virtuóz, a zenei szövetbe gazdag mintázatot teremtő basszusgitárjátéka a négyesfogat biztos alapja.

A Mörk dalok legerősebb jellemzője a rendkívül míves kidolgozottság, a rengeteg külön-külön is nagy élményt adó zenei réteg sallangoktól mentes összképe.

billentyu2.jpg

Ocsovay Damján billentyűs 2021 év végén csatlakozott a Mörkhöz Novai NOVAN Gábor új utakat kereső távozásakor.

A Pestújhelyi Napok beharangozójában még mindig ifjabb Novai Gábor szerepel, de ez elnézhető, hiszen a legismertebb dalokban ő is letette névjegyét az eddig megjelent két fizikai hanghordozón (The Death and Resurrection of Mörk / 2019, In the Golden Hour / 2021).

A következő „Dromedar“ című kompozíció a legingkább jazz alapú, fúziós darab, Ocsovay Damján, Szeifert Bálint és Szabó Dániel Ferenc szólóival. Ezt követte a Mörk szabadság himnusz, az „If Our Love“.

mork-harmada.jpg

billentyu-gitar.jpg

kozonseg.jpg

Megtudhattuk, hogy az idén megjelenő új album (Astral Visions) lemezbemutató koncertje novemberben lesz.

Sajnos az aranyat érő májusi eső kevesebb, mint negyven percnyi organikus zenei rituálét engedélyezett. Az „In the Golden Hour“ lemez legnépszerűbb dala, a „Baby“ már erősen szemerkélő esőben hangzott el.

A taps után a zenekar a nézők segítségével percek alatt mentette a hangszereket és technikát egy fedett terembe.

eso-eloli-menekules.jpg

Talán, ha a rendezvény szervezői készültek volna alternatív fedett helyszínnel is a napok óta rendszeressé váló felhőszakadásokra, akkor teljes koncertélményt kaphattak volna a nézők. Így is nagyon emlékezetes zenei együttlét volt a különleges helyszíneket és helyzeteket inspirációként kezelő Mörk egyharmados játékideje. A természeti környezet és a fantasztikus közönség együttvibrálása a zenekarral egészen különleges zenei utazást ígért...

Zentai Márk (ének, gitár, effektek), Szeifert Bálint (basszusgitár, gitár, vokál), Ocsovay Damján (billentyűs hangszerek, vokál), és Szabó Dániel Ferenc (dobok, effekt, vokál) elvarázsolta az őket most megismerőket és Pestújhelyre zarándokló rajongókat is.

A rövid koncerten is elhangzó „Dromedar“ – ami a novemberben megjelenő EP-n szerepel – így hangzott 2021-ben az Alba Regia Feszten:

https://www.youtube.com/watch?v=KSRNtLANd1s

Dalok:
Only Mine (megjelenés előtt)

Going Too Far (In the Golden Hour)

Dromedar (Astral Visions)

If Our Love (In the Golden Hour)

Baby (In the Golden Hour)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez