JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Jazz-pacsirták a diófánál - Tóth Viktor’s Skylark Metropolitan

2024. 06. 06. - G Major jazzterasz, Budaörs.

g-major-logo.jpg

g-major.jpg

tv0.jpg

Tóth Viktor sokszoros év altszaxofonosa és zeneszerzője elismeréssel kitüntetett muzsikus legfrisebb formációja, a budaörsi nagydiófa alatt koncerttel ünnepelte egy éves születésnapját.

quartet1.jpg

A magyar jazz supergroup tagjai rendkívül keresett zenészek, ritka alkalom, hogy az alapító tagok hallhatók, láthatók egy színpadon.

ft.jpg

A kora nyár esti kánikulában ismét Fonay Tibor bőgőzött, aki Orbán Györggyel osztozik a Skylark Metropolitan ritmusszekció húros tagjaként.

gya.jpg

A dobokon Gyárfás Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára erősíti a kvartett alkotómunkáját.

csp.jpg

Cseh Péter a fiatal generáció egyik legkeresettebb és legnépszerűbb gitárosa hazai pályán, a G Major Jazzterasz zenei programfelelőseként és budaörsiként is halmozta feladatait. Egy hete már hangszeresként is bemutatkozott a Giczy Majorban, kiegészítve a Juhász Gábor-Gyémánt Bálint duót gitártrióvá.

A G Major eddigi és jövőbeni programját olvasva minden fellépő zenekarhoz van köze állandó tagként vagy vendégként.

g-major-idei-programja.jpg

Az altszaxofon bársonyos és fényes hangja csalogatta az érdeklődőket a – szerencsére csöndes Clementis László utcából nyíló – egykori majorsági udvarba. Patinás környezet, családias hangulat, vörösbor és limonádé várta az érdeklődöket a Gerzsenyi Judit–Dobos Botond építészházaspár megálmodta, 2021 tavasza óta működő jazzszíntéren.

tv.jpg

Tóth Viktor szerzeményei a jazz klasszikusait idéző, swing alapú, rendkívül melodikus darabok. A setlist egyetlen „kakukktojása”, Charlie Parker örökzöldje, a „Diverse” úgy simult a Tóth Viktor kompozíciók sorába, mintha kortársak lettek volna.

Bár rengeteg fúvóshangszert mutat be és játszik rajtuk mesteri fokon, Tóth Viktor ismeretterjesztő gyerek- és felnőtt előadásain, ikonikus zeneszerszáma – ami harminc év alatt testrészévé vált – a patinás, mattra érett mesterhangszer, az 1969-ben született altszaxofon.

A koncerten elhangzó zenefolyam lebilincselő közvetlenséggel és hangszeres tudással húzta be a hallgatókat a jazz aranykorát idéző zenei világba. Tökéletes kamaramuzsika született a budaörsi éjszakában a zenekarvezető empatikus irányításával, mesteri szólókkal, széles teret adva az egyéni és páros improvizációknak is. A klasszikus jazzhangzást az egyéni imrovizációk személyessége és kortárs zenei hatások karakteres felbukkanása fűszerezte.

csp-tv.jpg

Kiemelkedtek Cseh Péter szólóiba rejtett fúziós, rockos elemek és Gyárfás Attila szabadzenei fordulatokat, virtuóz, szikár, törtritmusú ellenpontozásokat rendkívüli eleganciával bemutató játéka.

tv-gya.jpg

Ezen az estén a zenekar akusztikus jellege és szofisztikáltásága, a kristálytiszta megszólalás és az epikus előadás volt a jellemző, talán az intim térnek és a szabad tér varázsának köszönhetően. A hip-hopos és funkys groove-ok sem törték meg a máskor menetrendszerűen megérkező eksztázissal a nyári estét. Helyette elmélyült balladák és képfestő líra töltötte meg a teret és a lelkeket. Elhangzott egy friss, még címet sem kapott, gyönyörű darab, ami talán az este csúcspontja is volt.

Ritkaság számba menő rövid, de mesteri bőgőszólót hallhattunk Fonay Tibortól és emlékezetesek voltak a szaxofon-dob, szaxofon-gitár „ütésváltások” és az ikonikus szaxofon-gitár együttmozgások.

A ráadás számban főszerepet kapott Cseh Péter mesteri bluesos gitárszólója, amit Tóth Viktor a közönség soraiból hallgatott „trióra hagyva” zenésztársait.

vege.jpg

Többször hallhattam élőben egy év alatt a Skylark Metropolitant, minden koncert kiemelkedő és nagyon más volt, de a gyönyörű melódiák és a rendkívüli fényes energia helyszíntől, évszaktól és a közönség létszámától függetlenül varázslatos világba emelte a közönséget.

Dalok:

Lincoln Center Backstage (Tóth Viktor)

Groove Swing (Tóth Viktor)

35th Street (Tóth Viktor))

Diverse (Charlie Parker)

Tricky Minor (Tóth Viktor)

Brand New Funk (Tóth Viktor)

Új kompozíció, még cím nélkülMichael Legrand emlékére –  (Tóth Viktor)

Fiddler on the Roof (Tóth Viktor)

Ráadás:

For Duke (Tóth Viktor)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez