JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

JazzUp

JazzUp – Horváth Cintia

Horváth Cintiát (1993) kb. 5 éve láttam-hallottam először a Bartók jazzkonzi egyik tanszaki vizsgáján. Már akkor feltűnt különleges hangszíne. Hazaérve az eseményről azt írtam a JazzMa.hu-n: „Ennek a lánynak már rég a Jazztanszéken lenne a helye!”. Ma már pedig ő a 30 év alatti énekesnők fénylő csillaga.

horvath-cintia-original.jpg


1) Mikor és hol született?

1993, Nagykanizsa.


2) Volt a családban valami előzménye a zenének?

Édesanyám zongorázott 6 évig, de aztán sajnos abba hagyta. Én vagyok az első, aki komolyan ezzel szeretett volna foglalkozni.


3) Már Nagykanizsán is zeneiskolába járt?

6 évesen kezdtem hegedülni tanulni Jakobovics Árpádnál a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskolában.


4) Mikor került fel Budapestre?

Miután leérettségiztem a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában (2011-ben), elhatároztam, hogy jazz-éneket szeretnék tanulni, akkor költöztem fel Budapestre. 

5) Létezik, hogy már fél éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének jazzének master szakán?

2017-ben kaptam meg jazz-ének előadóművész diplomám, a master még várat magára. :)


6) Azóta mivel foglalkozik? Tanít valahol? Vagy továbbra is első sorban énekesnőként tevékenykedik?

Szeptembertől a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnáziumban tanítok, illetve magántanítványaim is vannak. Emellett jelenleg Bolyki Sárát helyettesítem februárig a Jazzation-ben, saját zenekarommal koncertezek, illetve Balogh Tomival alakult egy új project, amivel dalunk bejutott ,,A Dal'' című műsor legjobb 30 dala közé.


7) Kik a partnetei a Horváth Cintia Quintetben? Lemezt tervez velük?

A quintet tagjai: Várvölgyi Szabolcs (gitár), Vidákovics Izsák (szaxofon, fuvola), Dénes Ábel (bőgő), Kárpáti Benedek (dobok). Természetesen tervezzük a lemezt egy éven belül.


8) Annak idején a Bartók konziban, majd a Jazztanszéken Lakatos Ági tanárnő rendszeresen acapella kórusban énekeltette magukat a tanszaki vizsgákon. Milyen érzések kavarogtak magában, mikor megkereste a Jazzation?

Mindig is szerettem az acapellát, ezelőtt 3 évig évig énekeltem a WindSingers-ben. A Jazzation-ben először Ginát helyettesítettem, most Sárit, mindig örömmel tölt el, ha hívnak.  Egy fantasztikus csapat, mind emberileg, mind zeneileg. Nagyon szeretek velük énekelni.


9) És Borbényi Danival már nem szokott duózni?

Jelenleg Schlosser András a duópartnerem.


10) Megkockáztatnám, hogy szerintem eddig 2017 volt a legsikeresebb év a karrierjében…

Így van.


11) Mik a közeljövő tervei?

A jövőben szeretnék saját dalokat írni, úgy érzem, én most kezdek erre megérni.


12) Hol és mikor láthatja magát legközelebb a közönség?

Legközelebb a január 20-n induló ,,A Dal'' című műsorban fogunk Balogh Tomival felbukkanni „Journey (Break Your Chains)” című közös szerzeményünkkel.

(Mivel a fenti riportot még Karácsony és Újév között készítettem Cintiával, nem árulhattam el neki egy újabb örömhírt, ti. a JazzMa.hu Olvasói Szavazólistája csak 2018. január 1-én jelent meg! Így tehát most utólag is gratulálok, mert olvasóink szavazatai alapján ő lett „Az év felfedezettje”!)


Vissza az összes interjúhoz