JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Lemezpolc kritika:
Bágyi Balázs - 2020

Bágyi Balázs: 2020 2020. december 29., Dr. Nagy Sándor

bagyi-balazs-new-quartet-2020.JPG

Bágyi Balázs New Quartet - 2020 (Tom-Tom Records, 2020)

Hat friss Bágyi Balázs szerzeményt hallgathatunk az Új Négyes néhány napja megjelent CD-jén, nem egészen negyven percben. A felvétel is nagyon időszerű (több szempontból): november 2-án készült a Tom Tom Stúdióban.
Hosszú ima a nyitány ("Rubato Prayer") - az idei súlyos valóság mindenkire hatással volt, nem véletlen az album címe. Azonnal érezhető az összeszokottság, az egymásra figyelés. Hosszú szólók nyomatékosítják a mondanivalót, ihletett pillanatokat élünk át.
A Bellának küldött dal ("Song for Bella") visszafogott szépsége - Soso szaxofonszólójával a középpontban - némileg oldja a feszültséget.

A lendületes "Tricky Juice" után egy újabb lírai mű ("Lyric Song") – Oláh Péter bőgő improvizációjával a bevezetőben - Soso és Oláh Dezső könnyed, játékos dallamaival ringatja el a hallgatót.
A következő hosszabb tétel ("Gimme 5") változatos, de zaklatott muzsikát hoz. A gyors tempó végig megvan - Bágyi dobszólójával fűszerezve.
A címadó zárószám egy öt versszakból álló költemény (gondolom BB alkotása) - prózában elmondva, zenei aláfestéssel. Aki nem ért angolul, annak is nyilvánvaló az üzenet:
"Strange words for strange times...

...Is it God's game, or the Devil's acts
Ruled by politicians?

...What to tell to our children?
What not to tell to the children?
We have lots of questions,
But who knows the proper answers?
We still have hope,
We must have hope..."

Furcsa időket élünk - és még ki tudja meddig? Olyan ez, mint egy katasztrófa-film - csak hol (lesz) a vége? Mondják: a bizonytalanság rosszabb, mint a biztos rossz. Nem tudom...

A Bágyi Balázs New Quartet zenéje - szerény véleményem szerint, és a jazz kifejező erejével – ezt kívánja elmondani. Néhány hónap (vagy év?) múlva (talán) okosabbak
leszünk.

1. Rubato Prayer
2. Song for Bella
3. Tricky Juice
4. Lyric Song
5. Gimme 5
6. 2020

Soso Lakatos Sándor - szaxofonok, EWI
Oláh Dezső - zongora
Oláh Péter - bőgő
Bágyi Balázs - dob


Vissza a lemezhez