JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. december 07.
Olvasói Szavazólista2019. december 07.
Muzsikusi Szavazólista2019. december 07.
HEGYVIDÉKI JAZZÖRÖMÖK2019. december 03.
Antal Gábor: Storm Dance2019. december 02.
Játék – 2019 december2019. december 01.
JazzUp – Pál Gábor2019. november 28.
JAZZ A KISPESTI VIGADÓBAN2019. november 27.
Jarrett, Keith: Munich 20162019. november 25.
Jazz Grammy jelöltek 20202019. november 22.
A VII. JAZZ COMBO VERSENY2019. november 19.
HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK2019. november 16.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Bágyi Balázs - China Jazz Suite

Bágyi Balázs: China Jazz Suite 2018. november 27., Gáspár Károly

bagyibalazs-china.jpg

Bágyi Balázs - China Jazz Suite (Tom-Tom Records, 2018)

„A Tiltott Város és a jazz”

Kínára figyelni kell! Nincs mese, a hatalmas ország politikailag és gazdaságilag egyaránt nagyhatalommá vált. És ha már ezen területeken jól mennek arrafelé a dolgok, bizony jöhetnek olyan ügyek fejlesztései, amelyben még nincsenek az éllovasok között. Ide tartozik a jazz is, ami ugye a kommunista állam elképzeléseibe nem igazán fért bele eddig, amerikai gyökerei miatt. No de, a reformok immáron lehetővé teszik, - sőt, azt gondolom, a vezetők még szorgalmazzák is - hogy mutassák meg az imperialistáknak, Kína fiai és lányai képesek világszínvonalon jazzt játszani! (Hát, talán most először írtam le életemben, hogy „imperialisták”; így 2018-ban már egészen furcsa használni ezt a kifejezést, de a Kádár-rendszerben szocializálódott énem még jól emlékszik az iskolai ünnepségekre. Igaz, ott általában az „imperalisták” hangzott el hadarva, vagy csak a mi fülünk fogadta be így, már nem tudom...)

Szóval, a „jazzügyi előrelépés” keretében, Magyarországot képviselve, már jónéhányszor járt Kínában a nagyszerű dobos, zenekarvezető, komponista, Bágyi Balázs, aki a Magyar Jazz Szövetség elnöki posztját is betölti. Látogatásai hatására a múzsa homlokon csókolta, így aztán megszületett legújabb műve, a „China Jazz Suite”!

Az események ezt követően felgyorsultak; júliusban stúdióba vonult a Bágyi Balázs New Quartet, hogy rögzítsék „brand new” albumukat, a „China Jazz Suite”-et, amely most látott napvilágot a Tom-Tom Records gondozásában.

A zenekar tagjai továbbra is a hazai jazz szcéna meghatározó alakjai; Soso Lakatos Sándor (altszaxofon), Oláh Dezső (zongora), Oláh Péter (bőgő), és természetesen Bágyi Balázs (dob). De, hogy még inkább stílusos legyen a dolog, Balázs egy nagyszerű kínai trombitás-szárnykürtöst, Li Xiaochuan-t is maguk mellé szólított. Nem először teszi ezt, hiszen többször koncerteztek már vele, most viszont a korongon is hallhatjuk Őt a quartet vendégművészeként.

A szvit 6 tételből áll, melyek kapcsán megtudhatjuk például, hogy milyen az ég a szépséges tengerparti város, Quingdao (Balázstól tudom, hogy a kiejtése: „Csingdáó”) felett („Quingdao Sky”), vagy hogyan fest a legendás pekingi „Tiltott Város” („Forbidden City”), ahová hosszú-hosszú ideig csak a császári család tagjai léphettek be, de még egy panda maci álmaiba is betekintést nyerhetünk („The Dream of the Panda Bear”) Bágyi munkái által.

Nagy öröm számomra, hogy Balázs nem a mostanság (sajnos) oly divatossá vált „baseballsapkás-napszemüveges-kapucnis” pop vonalon indult el, annál inkább a modern mainstream felséges vonalát követve írta meg művét!

Persze a kor szellemének megfelelő „groove”-okból sincs hiány a „China Jazz Suite”-en. Páratlan beosztás, „dögös”, feszes lüktetés, és természetesen swing; mind-mind feltűnnek a CD-n világszínvonalon!

És amit különösen fontosnak tartok, Bágyi óvakodott attól, hogy egy erőltetetten a kínai népzenére hajazó, klisékkel teletűzdelt, közhelyes darabbal rukkoljon elő! Ismerve kvalitásait, nem is feltételeztem Róla ezt, de most különösen nehéz dolga volt, hiszen a cím hallatán, mindenkinek tipikusan erre a világra jellemző dallamok ugranak be.

Balázs azonban hagyta, hogy a szívében-lelkében elraktározott emlékek, élmények vezessék tollát a kottapapír felett. Egy vérbeli jazzista „szűrőjén” keresztül ismerhetjük meg a távoli tájakat, aki bármerre jár, akarva-akaratlanul a jazz szemszögéből figyel, tapasztal, rögzít magában.

A magyar jazz koronája újabb ékkővel gazdagodott a Bágyi Balázs New Quartet featuring Li Xiaochuan „China Jazz Suit”-je által! Induljunk hát kínai túrára Balázzsal és kiváló partnereivel!


Bágyi Balázs New Quartet featuring Li Xiaochuan: China Jazz Suite (Tom-Tom Records 2018)

1. Quingdao Sky

2. Storm Above Ningbo

3. The Dream of the Panda Bear

4. Forbidden City

5. Garden of Joy

6. Tibetian Tales


Bágyi Balázs – dob

Li Xiaochuan – trombita, szárnykürt

Soso Lakatos Sándor – altszaxofon

Oláh Dezső – zongora

Oláh Péter – bőgő


Vissza a lemezhez