JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
Bágyi Balázs - Decade

Bágyi Balázs: Decade 2023. szeptember 16., Dr. Nagy Sándor

bagyi-balazs-new-quartet-decade.jpg

Bágyi Balázs New Quartet - Decade (Tom-Tom Records, 2023)


Szeptember 16-án lemezbemutató koncert és dupla ünnep a Budapest Jazz Clubban! Most jelenik meg a tízéves Bágyi Balázs New Quartet új albuma Decade címmel - és a zenekarvezető ebben a hónapban (19-én) lesz ötven esztendős. Két jubileum egyszerre!

Újságunk a kezdetektől fogva bemutatta a négyes (BBNQ) kiadványait

(Lemezpolcunkon mind megtalálható) - rövid összegzés következik: Easy Landing (2014 - még Ávéd János szaxofonozik); Homage to Shakespeare (2016 - Soso tenorszaxofonozik, Pocsai Kriszta énekel); Continuity Jazz Suite (2016 - Ávéd János tenor- és szopránszaxofonon játszik); Tribute to Ella (2017 - Soso és Pocsai Kriszta újra); China Jazz Suite (2018 - közreműködik Li Xiaochuan trombitán, szárnykürtön); 2020 (a pandémia alatt született); Satie in Jazz (2021 - az eddigi utolsó). És természetesen mindegyiken “a két” Oláh muzsikál (akik csak névrokonok): Péter bőgőzik, Dezső zongorázik.

Decade hat új Bágyi Balázs szerzeményt tartalmaz - kivétel a “Bass Dance” bevezető részét, amely Oláh Dezső improvizációja.

A felvételek idén februárban a Tom-Tom Stúdióban készültek - Dorozsmai Gergő segítségével.

A lendületes nyitányt (“Brave Heart”) a lemez “slágere” követi (“Tündérmese” - “Fairy Tale”). A hosszabb, nagyon kellemes verzión kívül - kiváló ötlet! - egy “rádióbarát” változat is elhangzik az album zárásaként.

(Jó lenne hallani bármelyik vendéglátóhelyen, vagy egy rádióállomáson!)

Vissza a harmadik számhoz: “Gracious Soul” - a lemez leghosszabb, közel tíz perces tétele: remek dobszólóval az elején, és a “többiek” nagyszerű, hosszú improvizációival.

Jön a “Blues Mood” - latin kifejezéssel élve: nomen est omen - vagyis  a név, illetve a cím, meghatározza, elárulja, hogy mi következik.

“Eastern Influence” - nem meglepő módon keleties hatásokkal, és újra terjedelmesebb szólókkal.

A “Bass Dance” introja Oláh Dezső remeklése (két percben) - a bőgő végig “táncol”, Soso játéka (most is) színes, BB finom szólója zárja a darabot.

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT BÁGYI BALÁZS - és (a már nem is annyira új) BBNQ!

1. Brave Heart

2. Fairy Tale

3. Gracious Soul

4. Blues Mood

5. Eastern Influence

6. Bass Dance

7. Bonus track: Fairy Tale - radio version

Soso Lakatos Sándor - altszaxofon

Oláh Dezső - zongora

Oláh Péter - bőgő

Bágyi Balázs - dob


Vissza a lemezhez