JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Lemezpolc kritika:
Barabás Lőrinc - Other Than Unusual

Barabás Lőrinc: Other Than Unusual 2018. május 16., Tettamanti Tamás

barabas-lorinc-quartet-other-than-usual.jpg

Barabás Lőrinc Quartet – Other Than Unusual (Szerzői kiadás)


A Barabás Lőrinc Quartet első albuma 2016-ban került rögzítésre. Az azóta eltelt két év pedig termékeny munkáról tanúskodik, hiszen egy 12 számos anyagot tarthatunk a kezünkben. Az új album az „Other Than Unusual” címet viseli. A közreműködő zenészek szerencsére nem változtak a két évvel ezelőtti állapothoz képest, hiszen akkor és most is remek zenével ajándékozták meg a hallgatót.

Be kell vallanom, hogy Lőrinccel gyerekkorunk óta ismerjük egymást, és így - mint régi jó barátról - kifejezetten jól esik a zenéjéről írnom. Ez persze elfogultságot is jelenthetne, de szögezzük le már az elején, hogy nem kell elfogultnak lennem. Anélkül is mindenki tudja, hogy Barabás Lőrinc különleges trombitás, aki olyan zenét képes alkotni, amely széles körben népszerű – nem csak a jazz rajongók körében!

Az album alapvetően a jazz-fusion alapú hangzásvilágot követi végig. Ami nekem kifejezetten tetszik, az a trombita témák és improvizációk erős letisztultsága, érettsége: nincsenek felesleges hangok! Másik érdekesség a lemez témáinak az egyfajta reneszánsz „udvari zenei” hangzása is. (Emlékszem, hogy Lőrinc nagy kedvencei voltak zeneiskolában a trombitaiskola reneszánsz és barokk darabjai. Feltételezem, hogy ez a hatás egy kicsit ebből is ered.)

Szokásomhoz híven egy számot „elemeznék ki” jobban az albumról – a nekem legjobban tetszőt. Ez a 9., „Cartoon” c. darab, amelyen a trombitahang végig erős elektronikus effekttel szól, kicsit futurisztikussá téve a számot, de ez kifejezetten érdekessé teszi. A szám alapja egyfajta lépegetős, monoton zongorakíséret, ami jól megágyaz a felette szárnyaló trombitaszólónak.

Tényleg jó meghallgatni ezt a lemezt!


A lemezen hallható zenészek:

Barabás Lőrinc - trombita

Cséry Zoltán - billentyűk

Herr Attila - basszusgitár

Nagy Zsolt - dobok


A lemez összes száma meghallgatható ezen a linken: https://barabaslorinc.bandcamp.com/


Vissza a lemezhez