JazzMa

Friss Hírek

PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
Neumann Balázs: Faith2018. szeptember 10.
Bende Zsolt: Cycle of Change2018. szeptember 05.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BALÁZS JÓZSI 402018. augusztus 28.
A CSÜTÖRTÖKI HÁZIGAZDA2018. augusztus 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Barabás Lőrinc - Other Than Unusual

Barabás Lőrinc: Other Than Unusual 2018. május 16., Tettamanti Tamás

barabas-lorinc-quartet-other-than-usual.jpg

Barabás Lőrinc Quartet – Other Than Unusual (Szerzői kiadás)


A Barabás Lőrinc Quartet első albuma 2016-ban került rögzítésre. Az azóta eltelt két év pedig termékeny munkáról tanúskodik, hiszen egy 12 számos anyagot tarthatunk a kezünkben. Az új album az „Other Than Unusual” címet viseli. A közreműködő zenészek szerencsére nem változtak a két évvel ezelőtti állapothoz képest, hiszen akkor és most is remek zenével ajándékozták meg a hallgatót.

Be kell vallanom, hogy Lőrinccel gyerekkorunk óta ismerjük egymást, és így - mint régi jó barátról - kifejezetten jól esik a zenéjéről írnom. Ez persze elfogultságot is jelenthetne, de szögezzük le már az elején, hogy nem kell elfogultnak lennem. Anélkül is mindenki tudja, hogy Barabás Lőrinc különleges trombitás, aki olyan zenét képes alkotni, amely széles körben népszerű – nem csak a jazz rajongók körében!

Az album alapvetően a jazz-fusion alapú hangzásvilágot követi végig. Ami nekem kifejezetten tetszik, az a trombita témák és improvizációk erős letisztultsága, érettsége: nincsenek felesleges hangok! Másik érdekesség a lemez témáinak az egyfajta reneszánsz „udvari zenei” hangzása is. (Emlékszem, hogy Lőrinc nagy kedvencei voltak zeneiskolában a trombitaiskola reneszánsz és barokk darabjai. Feltételezem, hogy ez a hatás egy kicsit ebből is ered.)

Szokásomhoz híven egy számot „elemeznék ki” jobban az albumról – a nekem legjobban tetszőt. Ez a 9., „Cartoon” c. darab, amelyen a trombitahang végig erős elektronikus effekttel szól, kicsit futurisztikussá téve a számot, de ez kifejezetten érdekessé teszi. A szám alapja egyfajta lépegetős, monoton zongorakíséret, ami jól megágyaz a felette szárnyaló trombitaszólónak.

Tényleg jó meghallgatni ezt a lemezt!


A lemezen hallható zenészek:

Barabás Lőrinc - trombita

Cséry Zoltán - billentyűk

Herr Attila - basszusgitár

Nagy Zsolt - dobok


A lemez összes száma meghallgatható ezen a linken: https://barabaslorinc.bandcamp.com/


Vissza a lemezhez