JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
Bazsinka Ágnes - Things Look Different from Here

Bazsinka Ágnes: Things Look Different from Here 2020. július 11., Gáspár Károly

bazsinka-agnes-things-look-different-from-here.jpg

Bazsinka Ágnes - Things Look Different from Here (Szerzői kiadás)


„Merjünk másként látni!”

A Zeneakadémia jazztanszékén végzett énekesnő,  Bazsinka Ágnes előszeretettel fordul a kísérletező, novumokkal teli irányzatok felé. A „spoken word” stílus, a zajzene, a hangszer- és effektszerű vokális előadásmód egyaránt jellemző művészetére.

2016-ban a lengyelországi Zory-ban megrendezett Voicingers Jazzének Verseny és Fesztivál döntőse volt, ahol olyan impulzusok érték, melyek hatására úgy döntött, Katowice-ben végzi el a mesterképzést.

A Waclaw Felczak Alapítvány ösztöndíját elnyerve készítette el saját kompozícióit tartalmazó „Things Look Different from Here” című albumát, mely néhány napja jelent meg, most pedig lejátszómban pörög.

Ágnes kiváló lengyel muzsikusokkal karöltve hozta létre „las IIII” nevű quartetjét, melyben Szymon Bora vibrafonozik, Jan Jerzy Kolacki bőgőzik, és Bartlomiej Dybel dobol.

Ezzel a csapattal vonult 2019-ben stúdióba, három vendégművésszel kiegészülve. Ola Wrona fuvolistáról, Patryk Petterson basszusklarinétosról, és Dés András ütőhangszeresről van szó.

A korongon egy nyolctételes darab csendül fel, melyek között vokális és instrumentális részek váltják egymást.

A szövegeket is Ági jegyzi, ezek angolul, illetve a „Part II”-ban magyarul hallhatóak, pontosabban ez utóbbi egyfajta prózaként, vagy szabad versként jut el füleinkbe.

Többször meghallgatva a lemezt, végig az járt a fejemben, hogy alapvetően mennyire távol áll tőlem ez a zene, ez az irányzat, és mégis „elkapott”, abszolút a hatása alá kerültem!

Bazsinka Ágnes muzsikája már-már zavarba ejtően őszinte és kitárulkozó. Személyesen csak futólag ismerem Őt, most mégis úgy érzem, teljes mértékben megismertem és megértettem az ifjú művésznőt.

Ahogy mondani szokás, „nem könnyű zene ez”; bizony odafigyelést, és jó nagy adag nyitottságot igényel, viszont ha szélesre tudjuk tárni lelkünk kapuját, hatalmas ajándékot kapunk Ágitól és remek társaitól.

Gyakran teszem szóvá recenzióimban, hogy mostanság a mainstream háttérbe szorult, és mintha mindenki -szinte kényszeresen- „swingmentes” muzsikát akarna rögzíteni. (Önkritika: én is így tettem eddig.) Nos, a „Things Look Different from Here”-en nyoma sincsen a fősodrás bármely jellemzőjének, mégsem hiányolom ezt, hiszen minden mesterkéltség nélküli, értékes zenéről van szó, és kétség nélkül elhiszem Áginak, hogy nem trendi, nem mai akart lenni, egyszerűen „engedelmeskedett” szíve-lelke ajánlásának, „parancsának”.

Megfogadtam magamnak, hogy nem írom le ezt a kicsit -vagy nagyon...- közhelyes mondatot, de mégis megteszem, mert azt gondolom, jól kifejezi a lemez hangulatát. Szóval, mesebeli tájakra repít bennünket a „Things Look Different from Here”. Azonban ezek a vidékek „életszagúak” is. Nem csak szépség, kiegyensúlyozottság, harmónia jellemzi, van itt keserűség, sőt, még némi depresszió is tán.

Hiszen ilyen, és ez az Élet...

Nagy lelkesedéssel ajánlom kedves Olvasóink figyelmébe a „Things Look Different from Here”-t, melynek anyagát augusztus 1-én, este nyolc órától a BMC Opus Jazz Clubban élőben is hallhatják egy lemezbemutató koncert keretében!


Agnes Bazsinka: „Things Look Different from Here” (Szerzői kiadás 2020)

1. Intro

2. Part I

3. Intermezzo I

4. Part II

5. Intermezzo II

6. Part III

7. Intermezzo III

8. Part IV


Bazsinka Ágnes – ének

Szymon Bora – vibrafon

Jan Jerzy Kolacki – bőgő

Bartlomiej Dybel – dob

Ola Wrona – fuvola

Patryk Petterson – basszusklarinét

Dés András – ütőhangszerek


Vissza a lemezhez