JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály - Bájoló

Borbély Mihály: Bájoló 2022. július 09., Dr. Nagy Sándor

borbely-mihaly-polygon-bajolo.PNG

Borbély Mihály Polygon - Bájoló (Fonó, 2022)

Polygon=sokszög - de Borbély Mihály nagyszerű triója esetében inkább a sokszínűségre, a változatosságra gondolhatunk - és nemcsak azért, mert a "főnök" nyolcféle (!) fafúvós hangszeren játszik ezen a lemezen.
A hármas új kiadványa a múlt hónapban jelent meg, BM zenésztársai (ezúttal is) a cimbalmos Lukács Miklós, és az ütőhangszeres Dés András.
"Második albumunk hangulata és zenei anyaga is elmélyültebb, filozofikusabb, mint korábbi lemezünké - átgondolt, tudatos koncepció és hihetetlen szabadság jellemzi egyszerre..." - olvasható a CD belső borítóján.
A Fonó által gondozott alkotás követi a trió előző, 2016-ban megjelent első albumán kijelölt utat, amely a világzene és a népzene elemeit (is) tükröző kortárs jazz mentén halad.
A tizenkét, különböző hangulatú darab remek műsorrá áll össze, a szerzők a hármas tagjai: egyedül, duóban, vagy mindhárman részt vettek az alkotó munkában.
A lendületes nyitányt ("Talpunk alatt") még több hasonló tempójú szám követi (például a "Zorall", az "Oda-vissza", vagy a "Hess!") – közben különleges tájakon járunk: "Kertek alatt" és a "Hosszú út"-on.
Személyes kedvenceim "A régi ajtó" (tárogató), az "Aura" (klarinét) - Lukács Miklós csodálatos játékával, és az előbb említett "Hosszú út" (szopránszaxofon - Borbély hangszere).
Három kiváló muzsikus, szép felvétel - és egy pompás lemez!
A bájoló (egyik) jelentése: szépségével, kedvességével, vagy más jó tulajdonságával valaki (esetleg valami) vonzza az embert. Engem elkápráztatott, "elbájolt" a Borbély Mihály Polygon új albuma!

1. Talpunk alatt
2. Bájoló
3. Zorall
4. A régi ajtó
5. Kertek alatt
6. Oda-vissza
7. Van Gogh imája
8. Képzeli, hát szertelen
9. Aura
10. Furcsa páros
11. Hosszú út
12. Hess!

Borbély Mihály - szoprán-, alt- és tenorszaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, dvojnice, tilinkó
Lukács Miklós - cimbalom
Dés András - ütőhangszerek


Vissza a lemezhez