JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Csányi István - Sax-O-Funk

Csányi István: Sax-O-Funk 2017. december 03., Révész Richárd

sax-o-funk.jpg

Sax-O-Funk – Sax-O-Funk (Digitális szerzői kiadás)


Előre bocsájtom, hogy nem vagyok a funky zene avatott szakértője. Ettől függetlenül nagyon szeretem a jó húzós, groove-os zenéket. Nos, az a megtisztelő felkérés érkezett, hogy a szaxofonos Csányi István Sax-O-Funk nevű formációjának első albumáról osszak meg néhány gondolatot.

Éppen lefekvéshez készültem, amikor feltettem a fülhallgatót és lenyomtam a play gombot. Közel 40 perc őrület következett. Mondanom sem kell, hogy az alvásból nem lett semi, mert kétszer is végig hallgattam az albumot. Amit ezek a srácok művelnek, az bárhol megállná a helyét a világban. Ismét bebizonyosodott, hogy tehetségben, zeneiségben, kreatívitásban bizony itthon nincs hiány.

Pistit - ahogy zenészkörökben hívjuk - Isten tudja hány éve ismerem. Megszámlálhatatlan azon előadók sora, akikkel együtt zenélt és zenél ma is. Aki ismeri őt, pontosan tudja, hogy olyan lelkesedéssel tud a zenéről a zenélésről beszélni, hogy már az önmagában egy élmény. Ennek a sok évnek okán is már igenis kikívánkozott, hogy legyen egy saját lemeze.

Így készült el a SAX-O-FUNK, melyen tíz dal hallható. Vegyünk is sorra néhányat ezek közül a remekművek közül. Az első dal rögtön a zenekar nevével kezdődik és kőkemény amerikai funky-val találjuk magunkat szemben. A remek téma és szóló után igazi világszínvonalú gitározást hallhatunk. amely Dajka Krisztián keze munkáját  dícséri. Egyébként a világszínvonal jelző az egész lemezre elmondható. Zene van!

A második dal a First song - az egyik kedvencem - egy nagyon jól eltalált dallam és harmónivilágba kalauzolja el a hallgatót. Funky is, jazz is. Talán ezért is tetszik nekem. Kardos Norbi olyan billentyűszólót rajzolt a dalba, hogy az ember szíve leszakad a gyönyörtől. (Ez is olyan zenész zsargon.)

A Riffness egy lassabb hangvételű darab, melyben egy rövid swinges rész is feltűnik, ami nagyon feldobja a számot.

A negyedik dalban Pisti végre megcsillantja csodás hangját. Ezek után egy "Átvezető" Interlude következik, ami szerintem egy felvezetés a következő dalhoz,  (After Over), melyet Radics Gigi énekel. Gyönyörű a dal, gyönyörű az éneklés és Gigi is gyönyörű.

Az Esztertánc egy nagyon érdekes dal.  Ülök egy kabrióban és Miami-ben a tengarparti úton autókázom a napsütésben.  Ezt szerintem mindenki nagyon élvezné. A dal is pont ilyen. Képzeljék el és adják át magukat az érzésnek.

A D.S egyfajta tisztelgés David Sanborn felé. Tudom, hogy nagy kedvence Pistinek, és persze sokunknak is. Ebben a számban Temesi Berci vendégeskedik és örvendeztet meg minket basszusgitár játékával.

A kilencedik dal a Sax-a-pella egy állati jó ötlet. Ahogy a címéből is kiderült ez egy acapella kompozíció, és Pisti készítette teljesen egyedül. A hangján kívűl csak a szaxofon hallható a számban. Helyenként az embernek olyan érzése van, mintha a Take 6-et hallaná.

Az utolsó dal a Waning Moon egy gyönyörű zongorabevezetővel kezdődik. Olyan, mintha egy füstös bárban ülnénk hajnalban, amikor már mindenki hazament és csak az énekes és a zongorista vannak még talpon.

Milyen jó, hogy egy újabb zseniális lemezzel lettünk gazdagabbak! A dalokat és a koncepciót Csányi István találta ki, és akik segítettek neki ezt életrekelteni, azok a művészek, akik bárhol a világban is megállnák a helyüket. Említsük meg őket név szerint is.

Dajka Krisztián - gitár

Kardos Norbert - billentyűs hangszerek

Takács Donát - basszusgitár

Balogh László - dob

Radics Gigi - ének

Temesi Bertalan - basszusgitár

Talamba ütőegyüttes.

Szívből ajánlom mindenkinek ezt az albumot, aki szereti a funky zenét sok-sok hozzávalóval megfűszerezve.

Gratulálok!Vissza a lemezhez