JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Csapó Krisztián - The Journey Home

Csapó Krisztián: The Journey Home 2022. április 27., Bereczki Bálint

kriz-front-coverjpg.jpg

Kriz - The Journey Home (Hunnia Records)


Összetehetik két kezüket a groove-os jazzfunk szerelmesei, mivel Csapó Krisztián harsonás, művésznevén csak Kriz óriásit gurított új szólólemezével, ami a „The Journey Home” címmel jelent meg.

Sikerült egy nem mindennapi all-star gálát leszervezni a felvételekre, ahol a hazai zenészélet nagyágyúi végre kiélhették magukat a műfajban, néhányan szerzőként is.

Nem mindennapi a közreműködők névsora ugyanis: Krisztián mellett Borlai Gergő dobol, Hadrien Feraud és Gudics Martin basszerozik, Tálas Áron billentyűzik, László Attila, Ladányi Gábor és Mike Gotthard gitároznak, Gyurics Tamás perkázik. Micsoda nevek, pedig még nem is tértünk ki a fúvósokra: a legendás Ryan Quigley mellett Fekete-Kovács Kornél és Pecze Balázs trombitál, valamint Soso Lakatos Sándor, Kováts Gergő és Varga Dániel fújnak a szaxofonon.

Az első, címadó nóta rögtön fel is vázolja, mire lehet számítani. Kicsit acidos hangulatú, húzós groove-okra, a Rhodes piano soundjai által dominált korok ízlése szerint, melyekre aztán tejszínhabként kerülnek a feelinges fúvós kórusok, hol lazábban, hol igen bonyolultan. Aztán egymást követik a mesteri improvizációk, olyan kuriózumokkal, mint például Kováts Gergő bariton tekerése, ami a hangszer reneszánsza idején különösen frissnek hat, vagy Tálas Áron hihetetlen futamaival, melyek a szupergyors záró tételben világrekordokat futnak.

Érdemes még kiemelni Soso „Shark Dance” című, páratlan lüktetésű témáját, vagy Ladányi „Snowdrops”-át, melyekben a gitárok kapnak főszerepet.

Csapó Krisztián nem a kitartott hangos pozánosok táborát erősíti szerencsére, pattogó stílusára a gyors futamok kijátszásának könnyedsége jellemző, elkent hangok nélkül, elegáns pici glissandókkal, abszolút stílusosan. Szerzőként két kompozícióval mutatkozik be az anyagon.

Stílusokon átívelő menő lüktetés jellemzi a korongot, ami garantáltan megmozgat mindenkit, nemcsak a jazz barátait.


Vissza a lemezhez