JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.

Lemezpolc kritika:
Cseh Péter - In Between

Cseh Péter: In Between 2021. január 07., Salvai Ádám

cseh-peter-quintet-in-between.jpg

Cseh Péter Quintet – In Between (Szerzői kiadás)


Cseh Péter a hazai jazz gitározás egyik feltörekvő alakja. Az itthoni körökben valószínűleg a legtöbben már találkoztak a nevével, például a Nagy Emma Quintet-ben is közreműködik. Ezúttal saját formációjának debütáló kislemezéről adhatunk hírt!

A három dalt számláló anyag a Budapest Jazz Clubban került rögzítésre még a tavalyi év augusztusában. A hallható zenészek névsora is mindenképp említésre méltó, Péter társai még a zongoránál Farkas Zsolt, tenorszaxofonon Mester Dánielt hallhatjuk, Miskolczi Márk nagybőgőzik, a doboknál pedig Richter Ambrus ül. Az összes felcsendülő dal Cseh Péter saját szerzeménye.

Az első kompozíció a „Glistening” címet viseli. Előbb a gitár-nagybőgő-dob triójával indulnak el, amihez szépen csatlakozik a témában a szaxofon és lágyan társul a kísérethez a zongora. Az első pillanattól nagyon kellemesen szólnak együtt a hangszerek; a szaxofon és a gitár unisono-ban hozza a témát, a kíséret pedig mindenhol pont annyi és olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A téma rész után kiválóan és változatosan felépített improvizációk követik egymást. Érződik, hogy egy igazán összeért produkciót hallhatunk, nekem mindegyik zenész soundja igazán tetszik.

A „Quirky” a következő dal, amit, ha az emlékezetem nem csal, akkor már volt lehetőségem élőben hallani. Az előző atmoszférától egyértelműen elüt az itt hallható torzított gitárhangzás, Péternek a fusion oldalát mutatja meg ez a szerzemény, Scofield hatása egyértelműen tetten érhető. A szám végén erőre kap a blues a dalban és egyfajta csúcspontjára jut el a teljes kislemez.

A zenei anyag záró része a „Wells”, melyben akusztikus gitáron előbb egyedül hallhatjuk Pétert, ezzel is bemutatva zenei sokszínűségét és tehetségét. Később becsatlakozik a teljes zenekar és az eddigiektől jelentősen eltérő zenei atmoszférát hoznak létre. Az improvizációk minőségére itt sem lehet panasz, a zenészek szinte folyton egymást múlják felül. Az egyetlen hiányérzet bennem, hogy gyorsan eltelt ez a 24 perc és gond nélkül meg tudnék hallgatni még egyszer ennyit.

A dalok felépítése, a szerkezetbeli változások, fordulatok végig izgalmasak, érdekesek és kérdés nélkül a zene célját szolgálják. A három elhangzó szerzemény mind eltérő, más világot mutatnak be és mégis összekapcsolhatóak. Nagyon tetszettek a témák így, hogy a gitár és a szaxofon kettőse szólaltatja meg őket, a kíséret pedig szintén igen színvonalas. Szerintem nem tévedek, ha sokak nevében mondom azt, hogy várjuk a következő, remélhetőleg ennél még hosszabb albumot!


Cseh Péter Quintet: In Between (2020)

  1. Glistening
  2. Quirky
  3. Wells

Vissza a lemezhez