JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Dés András - einschließlich

Dés András: einschließlich 2020. március 06., Dr. Nagy Sándor

andras-des-rangers-einschliesslich.JPG

András Dés Rangers - einschließlich (BMC Records, 2020)

A tavaly augusztusban, a Bakonyban (Németbányán) - az erdőben (!) készült albumon nyolc Dés András kompozíció és két közös improvizáció, négyük alkotása hallható. Ismét egy különleges BMC kiadvány – érdemes megemlíteni, hogy a nagyszerű felvétel és az utómunkálatok is Szabó Viktort dicsérik.

Részletek a csodás fotókkal teli CD-füzetből: Az amerikai filozófus-költő, Henry David Thoreau a XIX. század közepén két év-két hónap-két napra elköltözött otthonából egy kis kunyhóba. Tapasztalatait később leírta, az idézet tőle: "Azért mentem az erdőbe, hogy megfontoltan éljek, hogy arcomat csupán az élet lényeges tényei felé fordítsam, lássam, mit taníthat nekem, hogy azután ne a halálom óráján kelljen megtudnom, nem éltem."
Dés András gondolatai ide kapcsolódnak: "Nagyon érdekes önismereti folyamat volt. Sejtettem, hogy mire, pontosabban mire nem számíthatok, valóban fejest ugrottam az ismeretlenbe. Otthon hagytam a hangszereimet és jelképes értelemben teljesen érkeztem a felvételre. Csak olyan eszközökön játszottam, amit ott, az erdőben találtam: fákon, köveken, leveleken, tobozokon, csigaházon, a földön, és persze a testemet is használtam hangszerként." (Hasonló kísérlet már történt 1977-ben: a Peter Brötzmann/Han Bennink Duó "Schwarzwaldfahrt" (FMP) című kiadványa kapcsán.)

Mielőtt megszólalt volna az Ávéd-Dés-Fenyvesi-Szandai Quartet zenéje - már sejthető volt, hogy rendkívüli lemezt hallgathatunk. Akusztikus hangszerekkel - és a Dés András által "talált" tárgyakkal.

Az ütőhangszeres muzsikus szerzeményei dominálnak, de csak az alapokat megadva az együttes játékához. A két közjáték ("Interplay I. és II.") négyük kollektív improvizációja.

Nem látom értelmét a dalokról és az előadókról külön-külön véleményt mondani. A CD minden pillanata lenyűgöző - szenzációs dallamokat és ritmusokat magában foglalva. (Ez utóbbi kitétel a lemez címének szabad fordítása.)

Mind a négyen csúcsformában játszanak, egymásra és az erdő hangjaira sajátos módon odafigyelve.

Jazztörténeti jelentőségű album, semmi kétségem nincs! Négy elképesztően jó muzsikus, nem mindennapi felvételi helyszín, érdekes témák, remek rögtönzések.

Ha pontoznánk ezen a honlapon - a maximumhoz még egy csillagot is tennék.

1. Cautious Party
2. Interplay I. - Backwards
3. Music for Brokers
4. Interplay II. - Onwards
5. Life Sign On
6. Pan
7. Ghost Town
8. Dóra's Song
9. Long Distance Relationship
10. Epilogue

Ávéd János - tenorszaxofon
Fenyvesi Márton - akusztikus gitár
Szandai Mátyás - bőgő
Dés András - talált tárgyak (objets trouvés)


Vissza a lemezhez