JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. október 02.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.

Lemezpolc kritika:
Dimák Patrik - X

Dimák Patrik: X 2022. június 25., Gáspár Károly

dimak-patrik-x.jpg

Dimák Patrik: X (Eastern Deluxe Productions)


„Debütálás felsőfokon!”

Nagy öröm számomra, hogy egy rendkívül tehetséges és szimpatikus fiatal művész első lemeze kapcsán oszthatom meg ezúttal gondolataimat Önökkel! Dimák Patrik (2002) gitáros, zeneszerzőről van szó, aki a smooth jazz vonalat erősíti hazánkban.

Az album címe „X”, melyet a vonulat egyik legjelesebb képviselője, Zolbert által fémjelzett kiadó, az Eastern Deluxe Productions vett szárnyai alá.

A korongon öt Dimák szerzemény hallható, illetve a kezdő dal („It’s Good to Be Alive”) kissé rövidített, „radio edit” változata.

Patrik a gitár mellett egyéb hangszereken is megmutatja tudását, hiszen zongorázik, szintetizátorozik, és az egyik számban a basszusokért is ő felel.

A közreműködők mindegyike jobbnál-jobb muzsikus, akik a fiatal és középkorosztály illusztris képviselői, no de nézzük, kik is Ők!

Ferencz Péter „Peet”, Herold Péter, Zolbert, Bejan Norbert, Balogh Zoltán, Gerendás Ruben, Kolta Gergő, Pál Gábor, Ceryák István, Kaszás Péter. Igen impozáns névsor!

Bevallom őszintén, nem vagyok a smooth jazz szakértője és rajongója sem, de azt nyugodt szívvel írom le, hogy Dimák Patrik albuma világszínvonalat képvisel! A szerzemények és hangszerelések érettsége, az improvizációk stílusossága, és egyáltalán az aura, mely körbeveszi az „X”-et pozitív érzéssel töltött el. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy egy mindössze 20 éves fiatalember lemezéről van szó, hiszen pestiesen szólva: nagyon egyben van az anyag, minden szempontból!

A smooth jazz elnevezéséből fakadóan könnyed szórakozást kíván nyújtani a hallgatóságnak, ugyanakkor igényesen teszi ezt. Nos, ezen kívánalmaknak abszolút megfelel Dimák Patrik felvétele, szóval nyár, tengerpart, napszemüveg, színes ruhák, és melléjük az „X” tökéletes kánikulai kikapcsolódást tud nyújtani mindenkinek!


Patrik Dimak: X (Eastern Deluxe Productions 2022)

1. It’s Good to Be Alive

2. One Day

3. Rebirth

4. I Can’t Stand Out Without You

5. One Night in Budapest

+ Bonus track: It’s Good to Be Alive (Radio edit)


Dimák Patrik – gitárok, zongora, Clavinet, szintetizátor, SFX és programozás (1, 2, 3, 4, 5, 6), basszus (4)

Ferencz Péter „Peet” – hegedű (3), ütőhangszerek (1, 4, 5, 6)

Herold Péter – tenorszaxofon (1, 6)

Zolbert – szopránszaxofon (5)

Bejan Norbert – zongora, Fender Rhodes, Wurlitzer, Hammond, szintetizátor (1, 2, 5, 6)

Balogh Zoltán – zongora (4)

Gerendás Ruben – basszusgitár (1, 6)

Kolta Gergő – basszusgitár (3)

Pál Gábor – basszusgitár (2, 5)

Ceryák István – dob (1, 2, 5, 6)

Kaszás Péter – dob (3)


Vissza a lemezhez