JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.
Játék – 2021 június2021. június 06.
Dresch Mihály: Ongaku2021. június 06.

Lemezpolc kritika:
Dresch Mihály - Ongaku

Dresch Mihály: Ongaku 2021. június 06., Gáspár Károly

dresch-vonos-quartet-ongaku.jpg

Dresch Vonós Quartet - Ongaku (Fonó Records)


„ZENe”

Május 13-án jelent meg kritikám -természetesen itt, a JazzMa.hu-n- a Dresch Quartet „Árnyékban” című lemezéről, melyben megemlítettem, hogy a fenti koronggal együtt jelent meg a Dresch Vonós Quartet új albuma, az „Ongaku” is. Mindkét felvételt a Fonó tette közkinccsé.

Nos, eljött az ideje, hogy a fantasztikus „Árnyékban” után az „Ongaku”-ról is értekezzek, hiszen a zseniális szaxofonos, Dresch Mihály minden megmozdulása figyelmet érdemel.

A „sima” quartethez képest a Dresch Vonós Quartet gyakorlatilag egy népzenei formáció, amelyben Csoóri Sándor Sündi brácsázik és tamburázik, Zimber Ferenc cimbalmozik, és Bognár András bőgőzik.

Dresch a korongon basszusklarinéton, fuhunon, kavalon, furulyán, és szopránszaxofonon játszik, illetve énekel is egy-egy dalban.

A „Fennsík” elnevezésű Dresch kompozícióban -melyet gyimesi keserves ihletett- Lőrincz Hortenzia csodálatos énekhangját hallhatjuk, akit igen szoros szálak fűznek Misihez, hiszen házaspárról van szó személyükben.

Mi is ez az „Ongaku”? Bevallom őszintén, fogalmam nem volt róla, amíg ki nem nyitottam a CD-t, és a belső oldalon található szövegből megtudtam, hogy ez bizony japánul zenét jelent. Ráadásul címadó dalról beszélünk, hiszen az ötödikként felcsendülő „track” az „Ongaku”, mely Dresch Mihály szerzeménye.

A lemez repertoárját Dresch munkái, illetve különböző, már adott népzenei témákra, formákra íródott művei adják, de a „Ritka sűrű” és a „Mezőségi” eredeti formájában szólal meg.

Az „Árnyékban”-nal ellentétben az „Ongaku”-t nem nevezném kifejezetten jazz albumnak, azonban Dresch auráját -egyéb stílusok mellett- olyan természeteséggel öleli körbe a jazz szellemisége, hogy igenis megjelenik a műfaj ezen az anyagon is.

Azt gondolom, pontosan abban rejlik az „Ongaku” lényege, hogy minden benne van, amitől a zene szép, értékes, és lélekemelő. Jazz, folk, világzene, crossover? Nem ez a fontos, annál inkább az a mélység, humanitás, és szeretet, ami árad az anyagból.

Dresch Mihály sziklaszilárdan ragaszkodik ahhoz, hogy csak szívből-lélekből muzsikál. Nem azt nézi, mi most a trendi, mit lehet „jól eladni”. Dresch maga alkotja a trendet, Dresch maga a trend (!), és még ebben a nehéz és furcsa világban is áttöri a falakat muzsikájával, egyéniségével, lenyűgözve népes, és mindig gyarapodó rajongótáborát, melyet már több generáció képviselői alkotnak.


Dresch Vonós Quartet: Ongaku (Fonó Records 2021)

1. Ritka sűrű

2. Ha elmegyek...

3. Fennsík

4. Gergely

5. Ongaku

6. Jó-hír

7. Mezőségi

8. Kerekerdő

9. Vadszerba


Dresch Mihály – basszusklarinét, fuhun, kaval, furulya, szopránszaxofon, ének

Csoóri Sándor Sündi – brácsa, tambura

Zimber Ferenc – cimbalom

Bognár András – bőgő

Lőrincz Hortenzia – ének (3)


Vissza a lemezhez