JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. november 18.
Olvasói Szavazólista2019. november 17.
Muzsikusi Szavazólista2019. november 17.
HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK2019. november 16.
Redman, Joshua: Sun on Sand2019. november 13.
Organ Jazz Review a BJC-ben2019. november 09.
Elias, Eliane: Love Stories2019. november 09.
Takase, Aki: Thema Prima2019. november 08.
A FIRST LADY ÉLETE2019. november 07.
Głyk, Kinga: Feelings2019. november 07.
Blaho Attila: Bíborszív2019. november 06.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
East Gipsy Band - Bridge of Cultures

East Gipsy Band: Bridge of Cultures 2019. május 06., Kolta Péter

east-gipsy-band-bridge-of-cultures.jpg

EAST GIPSY BAND - Bridge of Cultures (Hunnia Records)


Balázs József – zongora

Oláh Vilmos – cimbalom

Balogh Gusztáv – ének

Sárközi Lajos – gitár, hegedű

Orbán György – bőgő

Balázs Elemér – dob

Km.: Tim Ries (USA) - szaxofon


Az East Gipsy Band „Bridge of Cultures” című lemeze végig fenntartotta a figyelmemet, számomra egyetlen gyenge pontja sincs az albumnak.

Fúziós zene, a szónak abban az értelmében, hogy a jazz találkozik a népzenével. Utóbbit nagyon sokan vegyítik mindenféle műfajjal, sok értékes produkció is születik ilyen módon.

Számomra kiemelkedik a Balázs József vezetésével már a világot bejárt együttes. Nagyon ízléses itt minden. Az East Gipsy Band a roma népzenét népzenészekre, a jazzt jazz muzsikusokra bízza, ami számomra nagyon szimpatikus.

Balogh Gusztáv énekes egy szabolcsi kis faluban nőtt fel cigány hagyományok között, ahol a zene és a tánc mindennapos tevékenység, élmény volt.

Oláh Vilmos cimbalmon játszik. A hangszer elsősorban cigányzenekarok fontos tagja, de népi hangszerként is ismert, és Rácz Aladár cimbalomművész munkássága nyomán, komolyzenei koncerteken is szerepet kap. Egyik kedvenc hangszerem és örülök, hogy egyre többfelé látom, hallom, nem tűnik el a világ színéről. Oláh Vilmos keze alatt csodálatosan szól, meghatározó az együttes hangzásvilágában.

A témák szerintem bárhol a világon slágerré válhatnak. Nagyon szép, mély dallamok jellemzik. Ritka szerintem az olyan dal, ami érdeklődéstől, ízléstől függetlenül bármilyen fórumon megállja a helyét – az East Gipsy Band-től ilyen zenét hallunk. Megjegyezhető, lírai témák nagyon igényesen Balogh Gusztáv énekhangjával, legtöbbször az ő szövegeivel.

Az elgondolkodtató, gyönyörű első dal után egy olyan következik, amit először a Balázs Elemér Group „Around the World” lemezén hallottam. Több dalra jellemző a páratlan ütemmutató. Van, ahol páros és páratlan egyaránt, egy szerzeményen belül szerepel. Ilyen például az „Around the World”, ahol ötnyolcad és hatnyolcad váltakozik. Sárközi Lajos és a Blood, Sweat & Tears zenekarból, vagy akár a Rolling Stones, Michael Jackson, Stevie Wonder produkciókból ismert szaxofonos, Tim Ries játszik kérdés felelet hangversenyt, mesterien.

Sárközi Lajos nemcsak hegedül, hanem gitározik is. De még hogy…! A Gelem (Vándorlás) című dal gitár-ének duó játékkal indul. Később pedig sodró erejű jazzgitár szóló ömlik a hallgató nyakába világszínvonalon, félelmetes technikával. (Sárközi Lajos triója szerepel a napokban elindult Virtuózok televíziós műsorban. Kívánom, hogy egyre többen megismerjék!) (Csak halkan, suttogva jegyzem meg, hogy Lajoska nálam 15 évesen a Bartók Rádióban nyerte 2006-ban a jazz hegedűversenyt, majd a következő nyáron a Zsámbék Jazz Openen láttam-hallottam először gitározni. Csuda volt! – A szerk.)

Megszólal a „Shalom Aleichem” cimbalom és szaxofon játékkal bekezdve, majd az ismert témát tizenegy nyolcadban halljuk, a téma és a szólók alatt is.

Többször meghallgattam a „Russian Swing” kompozíciót is. Tenorszaxofon és zongora négyezésével indul uptempo-ban, a téma később szólal meg. Izgalmas, lendületes, nagyon jól felépített dal.

A „Kathar O Del (Az Istentől)” szopránszaxofon játéka gyönyörű, nagyon jó színfolt a lemezen.

Az album Balogh Gusztáv csodálatos szerzeményével zárul, amit egyedül énekel, zenekari kíséret nélkül.

Az egész lemezre jellemző a kifinomult ízlés, alázatos játék. Senki egyetlen dalban, egyetlen helyen sem játszik többet, mint amit az egész muzsika megkíván. Balázs Elemér és Orbán György összjátéka, Balázs Józsi billentése, time-ja, Oláh Vilmos cimbalom muzsikája pont ott szólal meg és pont annyira, ahol és amennyire kell. Pedig mindegyikük megtehetné, hogy szétszedi a házat. Az akkordmenetekben sem hallok semmiféle erőszakos megmutatni akarást, mesterkélt matekozást.

Tetszik, hogy a dalok címe roma, magyar és angol nyelven is olvasható. Számomra telitalálat, szerintem ma ilyen egy európai fúziós zene. Az East Gipsy Band nem véletlenül jutott el a New York-i Blue Note klubba, vagy épp a Detroit Jazz Festival-ra.


Vissza a lemezhez