JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
East2East - Forest Flower

East2East: Forest Flower 2018. február 10., Gyöngyösi Gergő

east2east-forest-flower.jpg

East2East – Forest Flower (L.V. Rcords)


Kéri Gábor, Eichinger Tibor duója, az East2East önmagában is különleges. A két gitáros különböző karakterű, ami hangszerhasználatukon is jól tetten érhető. Jól kiegészítik egymást, sőt mondhatni tökéletes harmónia alakul ki Kéri Gábor akusztikus és Eichinger Tibor helyenként torzított elektromos gitárhangzása között. A telt és mély tónusokban gazdag nylon húros akusztikus gitár lágyabb hangzása és az elektromos gitár csilingelő és keményebb hangjai tökéletesen megférnek egymással. A két CD-t felölelő anyag javarészt a duó erdélyi turnéján készült.

Egyértelműen pozitív a lemez sokszínűsége, és meg kell említeni a borító igényességét is. A balkáni zenét idéző páratlan ritmusok és dallamok mellett örökzöld jazz standardeket és saját számokat is hallhatunk. Néhány Ligeti György darab is helyet kapott a lemezen, amivel az még különlegesebbé vált. Ezek természetesen kissé újragondolva hangzanak el. A standardek között találhatunk John Coltrane, Miles Davis és Jerome Kern szerzeményeket, melyek átdolgozva, szintén nagyon izgalmasan hangzanak. A lemezen végig változó, érdekes lüktetéseket, szép – néha őrült – dallamokat és természetesen nagyszerű szólókat hallhatunk mindkét gitárostól.

Aki megijedne a két CD hallatán, teljesen alaptalan a félelme, mert a zene végig izgalmas, mindig történik valami új, így könnyű és élvezetes végighallgatni. Az élő koncert felvételnek köszönhetően, próbálja átadni a koncert varázsát, annak minden sajátosságával. Ennek köszönhető, hogy nem szabad tökéletesen tiszta hangzást várni. Kis zajok, hirtelen hangszínváltozások benne maradtak a felvételben, de még így is minimális egy élő koncertfelvételhez képest, a lemez ettől még tökéletesen élvezhető. Tudom ajánlani minden gitárzenét kedvelőnek, sokszínűsége miatt viszont bármely jazzkedvelő élvezettel hallgathatja.Vissza a lemezhez