JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Gőz László - Creation

Gőz László: Creation 2019. november 20., Bereczki Bálint

goz-laszlo-lukacs-miklos-ifjabb-kurtag-gyorgy-creation.jpg

Moment’s Notice Trio (Gőz László, Lukács Miklós, ifjabb Kurtág György) – Creation (BMC Records)


A Moment’s Notice Trio Gőz László, Lukács Miklós és ifjabb Kurtág György formációja, „Creation” című lemezük pedig egy 2017-es Zeneakadémiás koncertjük lenyomata. Minden tétel kollektív improvizáció eredménye.

A lemez címe valószínűleg nem véletlen, az első hangtól az utolsóig a teremtés anatómiájának lehet fültanúja a figyelmes hallgató. De itt nem zene, dallamok, vagy szerkezetek jönnek létre, mivel ezek még nem is létezhetnek ebben a világ előtti világban. Olyan anyagból kell őket megalkotni, ami a pillanatban szilárdul meg, a semmiből.  Ilyen lehet az univerzum létrejöttének soundtrack-je.

Az atmoszféra adott, Kurtág elektronikája hozza a zajokat, az ős ritmust, az ember előtti világok hangjait. Közben pedig egyáltalán nem emberi, világűr csendet is, amiben létrejöhet az anyag. Ez ijesztő, zaklatott, monoton, mégis megnyugtató, a test nélküli lebegés érzetét kelti valahol az alkonyzónán túl.  Gőz László harsonája szinte sehol sem harsonahang, a sok effekt miatt régen kihalt bálnák énekére hasonlít, vagy történelem előtti népek kürtjeleire. Lukács Miklós szokásához híven itt is megmutatja, hogy a cimbalom a verői alatt bármilyen szövetben megállja a helyét, játékával inkább körülír, hangsúlyoz és jelentést ad a hangulatok örvényeinek.

A „Creation” egy nem mindennapi lemez, az új kortárs zenei utak keresésének semmihez sem fogható lenyomata. Nem hasonlít semmihez, nem köthető semmilyen stílushoz, mivel önmagát teremtette meg az adott pillanatban. Nem adja könnyen magát, tökéletes befogadást, csendet és fülhallgatót igényel. Zenei kalandorok számára kötelező darab.


Vissza a lemezhez