JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 29.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 28.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
GreMi - Red Carpet

GreMi: Red Carpet 2020. október 07., Dr. Nagy Sándor

gremi-red-carpetjpg.JPG

GreMi - Red Carpet (PrePost Records, 2020)

Koncertfelvétel: a budapesti Lumenben készült 2019. február 22-én, 300 darab vinyl formátumban jelent meg. Grencsó István szaxofonokon, Miklós Szilveszter dobon játszik - vezetékneveik első 2-3 betűit összerakva kapjuk meg a duó elnevezését.
Szabad improvizáció (free jazz) - fafúvós hangszer és dob kettőse. Ebben a műfajban (számomra) etalon a Brötzmann/Bennink, a Vandermark/Nilssen-Love vagy a Gustafsson/Nilssen-Love duó.

A GreMi két tagja hosszú évek óta játszik együtt - a legkülönbözőbb öszeállításokban (például Grencsó többféle kollektívájában). (Ők is) ismerik egymás gondolatait, összeszokott zenésztársak.
Öt "Vágás": a lemez első oldalán négy rövidebb, a másodikon egyetlen hosszú. A témák baráti "beszélgetéseket" tartalmaznak: sok vitával, érzelemmel - egyenrangú partnerként kezelve a "másikat". Sokféle szín, árnyalat, tempó, hangzás, hangulat bontakozik ki a koncert során - István és Szilveszter alaposan kihasználja a hangszereikben rejlő lehetőségeket.

Az "A" oldal néhány perces (a leghosszabb 9) darabjait a fergeteges, összefüggő, több, mint 20 perces "B" oldal követi. Magas színvonal, szárnyaló dallamok, ötletes váltások.

A "Vörös szőnyeg" két kiváló zenész nagyszerű alkotása.

Ez a muzsika "hagyományos füllel" nem hallgatható, hátérzenének alkalmatlan. (Személyes élmény: sokadszorra ismerkedve a felvétellel tetszett /csak/ igazán - pontosabban igazán tetszik!) Nem csodálkoznék, ha a 300 db (első adag) lemez kevésnek bizonyulna!

1. Cut I
2. Cut II - Dozer
3. Cut III
4. Cut IV
5. Cut V

Grencsó István - tenor- és szopránszaxofon
Miklós Szilveszter – dob


Vissza a lemezhez