JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Lemezpolc kritika:
Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó - Shapeshifter

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó: Shapeshifter 2019. február 01., Dr. Nagy Sándor

harcsa-gyemant.jpg

Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint - Shapeshifter  (HVQCD06 – Magánkiadás, 2019)

Harcsa Veronika kompozíciói szólalnak meg az éppen ma (február 1-én) megjelenő CD-n - kivétel a "San Francisco" és a címadó "Shapeshifter", melyek zenéjét Gyémánt Bálint - és a "Bori's Rebel", melynek szövegét Harcsa Borbála (Veronika testvére) írta. A duó harmadik kiadványát két belga muzsikus közreműködése színesíti. A dalszövegek a szép kivitelű lemez kísérőfüzetében olvashatóak.

Az album kezdete maga a csoda: finoman jön felénk a fenséges "Listen to Me Now", amelyet a bonyolultan könnyed "San Francisco" követ. A lemez középső része elmúlt éjszakákat ("First-Second-Last Night") taglal három tételben: a titokzatos álmok és rémálmok már súlyosabb gondolatokat, dallamokat hordoznak - hosszabb instrumentális szakaszokkal, bőgő és elektromos gitár improvizációkkal. A "Serge with Holy Scar" (a lemez leghosszabb darabja) továbbviszi a zaklatottság különböző árnyalatait - énekhanggal és hangszerekkel. A címadó "Shapeshifter" arról szól: "milyen erő kell ahhoz, hogy valaki kitörjön egy ördögi körből" - idézet az énekesnőtől. A befejező "Bori's Rebel" némileg oldja a drámai hangulatot.

Nem könnyű, de komoly muzsika. Harcsa Veronika éneke elképesztő, mellbevágó - tudom, ezeket a jelzőket nem feltétlenül egy előadóművész esetében használják. Nekem úgy tűnik: időről-időre fejlődik. Gyémánt Bálint gitár-játéka változatos, érzékeny. A zenésztársak meg kiválóan alkalmazkodnak. Egyéni hangot kialakítani bármilyen műfajban nagyon nehéz - úgy gondolom, a Harcsa-Gyémánt duónak végérvényesen sikerült!

1. Listen to Me Now
2. San Francisco
3. First Night
4. Second Night
5. Last Night
6. Serge with Holy Scar
7. Shapeshifter
8. Bori's Rebel

Harcsa Veronika - ének
Gyémánt Bálint - gitár
Nicolas Thys - bőgő
Antoine Pierre - dob, ének


Vissza a lemezhez