JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Hárs Viktor - Bigbandica Symphonica

Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica 2019. február 09., Gáspár Károly

harsviktor-bigbandica.jpg

Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica (Szerzői kiadás, 2019)


„Nem feledünk, Mohay Andris!”


2014. júliusában veszítettük el - egy tragikus baleset következményeként - a hazai jazz szcéna kiválóságát, Mohay Andrást. Mindössze 36 évet kapott a Teremtőtől a földi léthez, azonban így is hatalmas életművet hagyott maga után a zseniális dobos. Tán nincs olyan vezető jazz művész, akivel ne játszott volna a hazai mezőnyből, de számos külföldi sztárral szintén dolgozott együtt. Nagy muzsikus, őszinte, kedélyes és jó humorú ember volt. Pótolhatatlan veszteség érte a jazzisták és a jazz rajongók táborát egyaránt halálával.

Utolsó koncertjét Debrecenben adta a Budapest Jazz Orchestra (BJO) dobosaként, mely alkalommal a műfaj egyik ikonja, Joe Lovano szaxofonos volt a zenekar vendégművésze. Ezen a hangversenyen is természetesen a BJO alapembere, Hárs Viktor bőgőzött, aki Mohay emléke előtt adózva írta meg „Bigbandica Symphonica -  Dedicated to the memory of András Mohay” címet viselő művét, melyet 2018-ban a Zempléni Fesztivál keretein belül, Sárospatakon adott elő a Budapest Jazz Orchestra és a Dohnányi Session Symphonic. A vezénylést az amerikai komponista, harsonás, Ed Neumeister vállalta, aki a top kategóriába sorolandó minden szempontból.

A mű hét tételből áll. A zene úgy hullámzik, mint maga az élet. Lírai, nyugalmas és mozgalmas részek váltják egymást, finoman, ízlésesen adva át a stafétabotot „kézről-kézre”. Mohay élete pontosan ilyen volt. Egészen fiatalon került bele a jazz sodrásába, a komoly koncertek és a lemezfelvételek világába. Tán ennek köszönhető, hogy a hirtelen jött siker felelősségét átérezve, nem mindig tudta „tiszta fejjel” kezelni, „lereagálni” élethelyzetét, így aztán a pohár fenekére nézve próbálta oldani a benne rejlő feszültséget. Az igazán fájdalmas történetében az, hogy amikor leszámolt démonaival és kiegyensúlyozottan visszatért dobszereléséhez, elragadta Őt a Sors közülünk.

Nos, ezt az Andrisra oly jellemző intenzív lüktetést mutatja be fantasztikusan Hárs Viktor darabja! A mainstream vonulat és fúziós, jazz rockos elemek bevetésével állít méltó emléket barátunknak. Nem szalad bele egy kesergő, zokogó lamentálásba, hiszen magának Mohaynak tetszene ez legkevésbé! A dobost jól ismerve, tisztelettel, barátsággal és szeretettel telve komponált és hangszerelt Hárs.

Azt gondolom, a magyar jazz zenészek és a műfaj kedvelői nevében is mondhatom, hálával tartozunk Hárs Viktornak a „Bigbandica Symphonica”-ért! Köszönjük, hogy a zenében tovább él általa Mohay András, akit sosem feledünk!


Hárs Viktor: Bigbandica Symphonica – Dedicated to the memory of András Mohay (Szerzői kiadás 2019.)

1. Bigbandica Symphonica I.

2. The Cellar

3. Peace

4. Kindergarten

5. El Ladino

6. Waltzish

7. Overtunale


Hárs Viktor – bőgő, akusztikus gitár, zeneszerzés, hangszerelés

Budapest Jazz Orchestra, vezető: Kollmann Gábor

Dohnányi Session Symphonic

Ed Neumeister – vezénylés
Vissza a lemezhez