JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Herold Péter - All That I Am

Herold Péter: All That I Am 2018. szeptember 22., Zolbert

peterherold-allthatiam.jpg

Peter Herold - All That I Am (2018)


A hazánkban fokozatosan bővülő smooth jazz műfaj egy újabb, fontos lemezzel gazdagodott, ez alkalommal erről az albumról számolok be a tisztelt olvasóknak. Saját tapasztalatomból tudom, hogy sok év session-zenész pályafutás után szólókarrierbe kezdeni az egyik legnehezebb, ugyanakkor a legizgalmasabb vállalkozás. Szerencsénkre mai lemezmegmutatóm főhőse, Herold Péter is erre az útra lépett, így születhetett meg a mostani hangzóanyag. Debütáló lemezén 9 dalt kapunk, mely a smooth jazz mellett a pop és soul elemeiből építkezik.


Erős felütésként a korábban single-ként is megjelent “Love of God” hangzik el, amiben a kiváló énekes Takács Nikolas vendégeskedik, karakteres énekhangja tökéletesen illeszkedik a műfaj nagyjait idéző hangszerelésbe, mely elsősorban Kirk Whalum színes és emocionális zenei világát juttatja eszembe, ami mindig kiváló inspirációt ad a fiatalabb generációk számára. A “The Way You Are” egy igazi “big hit“, ahol az intro rögtön hangulatba helyezi és rabul ejti a hallgatót. Azonnal fülbemászó témájával és a 80-as évek karakteres, azonban kreatívan újraértelmezett hangzásainak precíz alkalmazásával egyik személyes kedvencemmé avanzsált, mindezt Demkó Gergő gitározása teszi teljessé, játéka nagyon emberivé teszi a dal egészét.


A folytatás sem kevésbé izgalmas, a “Seabreeze” egy könnyedebb, amerikai életérzést idéz meg, a nyári fesztiválok és a minőségi időtöltés hangulatát, Kiss Enci ízléses, finom vokáljaival. Ezután a “Better One” lep meg szemtelenül jó kezdésével, összességében pedig nem is várhattam volna jobbat a dal egészét illetően, erős szerzemény. Az “Amen Brother” több szempontból ismerős zenei világ lehet, hiszen a dal vendége Ferencz Péter Peet, aki egyben a lemez produceri munkálatait végezte. A téma pedig korábbi közös, Peet Projectes munkájukat is megidézi (Herold Peti évekig a zenekar tagja volt) és Peet vokáljaival, valamint hegedűszólójával lesz a kompozíció kerek egész. A “Neon Rain” új színfoltként egyszerre táplálkozik az R’n’B-ből és a mainstream pop zenei alkotóelemeiből, érzelmes és modern balladává varázsolva azt. A “Soul Spa” felfrissülés a fülnek és a léleknek egyaránt, a kompozíció “urban jazz” hangzása nagyon közel áll hozzám, valamint örömteli az is, hogy a dal történetét - a lemezen először - altszaxofonon hallhatjuk, mely nagyon jól szól. A teljes (hang)képhez hozzátartozik egy mély és letisztult ballada is a “Strong Heart”, ahol Peti szopránszaxofon-játékát is hallhatjuk, Demkó Gergő társaságában, aki ezúttal zongorán kísér stílusosan. Zárásként a “Comfort Zone” hangzik el, dinamikus hangzásával és erős témájával, a lemez méltó lezárásaként. A dal és a lemez egésze bizonyítja, hogy igenis érdemes kimozdulni a saját komfortzónánkból, hogy megmutassuk tehetségünket.


Mindent egybevetve az “All That I Am” egy nagyszerű bemutatkozás, tele érzelemmel és izgalmas zenei ötletekkel, melyhez ezúton gratulálok. Egyúttal sok ilyen jellegű, pozitív hangulatú és előremutató lemezt kívánok Petinek, a hallgatóknak és természetesen az ébredező hazai műfajnak is.


1. Love of God feat. Nico Ross

2. The Way You Are feat. Gergő Demkó

3. Seabreeze feat Enci Kiss

4. Better One

5. Amen Brother feat. Peet

6. Neon Rain

7. Soul Spa

8. Strong Heart feat Gergő Demkó

9. Comfort ZoneVissza a lemezhez