JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 29.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Lemezpolc kritika:
Horváth Cintia–Möntör Máté Duó - To Dreamers and Their Dreams

Horváth Cintia–Möntör Máté Duó: To Dreamers and Their Dreams 2022. május 21., Gáspár Károly

horvath-cintia-montor-mate-to-dreamers-and-their-dreams.jpg

Horváth Cintia–Möntör Máté - To Dreamers and Their Dreams (Magánkiadás)


„Csúcsformában”

A hazai jazz szcéna két markáns egyénisége készített duó lemezt „To Dreamers and Their Dreams” címmel. A Balázs Elemér Group jelenleg szülési szabadságát töltő énekesnője, Horváth Cintia, és a kiváló játéka mellett, oktató jellegű kottakiadványairól ismert gitáros, Möntör Máté.

A korongon tíz jazz standard csendül fel, köztük olyan közismert, sokak által szeretett melódiákkal, mint az „Everything Happens to Me”, a „Waltz for Debby”, vagy a „My Shining Our”.

Bevallom őszintén, nem tudom, hogy a lemez rögzítése előtti években dolgozott-e együtt a két művész, azt viszont bizton állíthatom, Cintia és Máté úgy muzsikál együtt, mint akik több száz koncerten és jónéhány stúdiófelvételen is túl vannak már. Minden rezdülésük, megmozdulásuk arról tanúskodik, hogy érzik/értik egymást, és végtelenül tisztelik a másikat. Alázat és ízlésesség lehetne a mottójuk, hiszen hallgatva a CD-t végig ez járt a fejemben.

No meg az, hogy mindketten csúcsformában vonultak be a stúdióba, hogy rögzítsék a „To Dreamers and Their Dreams”-t. Cintia kristálytisztán énekel, angyali őszinteséggel, jó értelemben vett naivitással, ugyanakkor megjelenik a műfaj elengedhetetlen részét képező „dögösség” is a hangjában. Máté pedig száz százalékosan figyelve partnerére, olyan kíséretet biztosít, mely bizony minden szólista álma. Természetesen szólóiról se feledkezzünk meg, hiszen fantáziadús improvizációi, gyönyörű harmóniái, hangszerelései is a lemez ékköveit képezik.

Íme, itt a bizonyíték, a XXI. században is lehet, sőt kell mainstream vonulatot követő, örökzöldeket felvonultató albumot készíteni, főleg úgy, ahogyan azt a Horváth-Möntör páros teszi, a tradíciókat tiszteletben tartva, mégis friss, egyedi hozzáállással!

Élvezet volt végighallgatni a csodás művészek „To Dreamers and Their Dreams” című produktumát, nagy lelkesedéssel ajánlom Önöknek is!


Sinthia & Máté Möntör: To Dreamers and Their Dreams (Magánkiadás 2022)

1. Everything Happens to Me

2. You Don’t Know What Love Is

3. Samba em Prelúdio

4. I Didn’t Know What Time It Was

5. Bird Alone

6. Waltz for Debby

7. My Shining Our

8. Gentle Rain

9. We’ll Be Together Again

10. Here’s to Life


Horváth Cintia – ének

Möntör Máté – gitár


Vissza a lemezhez