JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Lemezpolc kritika:
Horváth Tojás Gábor - Soundtrack

Horváth Tojás Gábor: Soundtrack 2018. október 31., Gáspár Károly

horvathtg-soundtrack.jpg

Horváth Gábor: Soundtrack (Hunnia Records, 2018)

„Cinema Paradiso másképp”

A kissé különös „Tojás” becenév bizony jól cseng a hazai jazz szcénát tekintve! A nagyszerű zongorista, Horváth Gábor kapta még középiskolás korában, és azóta viseli, használja ezt a „nickname”-et.

A Horváth Gábor Trió  most új anyaggal jelentkezett, „Soundtrack” címmel, melynek mottója: „Életünk filmjének kísérőzenéje”, és a Hunnia Records gondozásában látott napvilágot.

A zenekar harmadik albumán „Tojás” partnerei Horváth Balázs bőgős és Gálfi Attila dobos voltak. Velük rögzítette a 2016-os, „Live at Muflon”-t is. Egyébként Gábor és Balázs nem rokonok, csak „névileg”.

A korongon kereken 10, Gábor által fémjelzett kompozíció csendül fel. Az általam szerkesztett és vezetett rádiós jazzmagazinban nemrégiben vendégül láttam „Tojást”, ahol elmondta, hogy a számok ébredéstől a nap végéig követik nyomon az Ő vagy bármely ember életét, aki magára ismer a melódiák által.

Megtudtam Tőle, hogy nagy filmzene rajongó, így aztán kedvenc „soundtrack”-jei által inspirálódva is születtek dalok. Persze senki ne gondolja, hogy koppintásokról van szó, hiszen Gábor már eddigi munkássága alapján és a friss CD kapcsán egyaránt bizonyítja, egyéni, jól felismerhető zenei világa van!

A szerzemények mindegyike valóban úgy lüktet mint maga az élet! Abszolút eléri azt a hatást, hogy hallgatva a „track”-eket, beinduljon fejünkben, lelki szemeink előtt a mozi!

A trióval elindulunk a pop-rock, a folk, a klasszikus muzsika, és a modern mainstream jazz útjain egyaránt. Egyfajta antológiaként is lehet tekinteni a „Soundtrack”-re, hiszen Gáborék ezer arcukat mutatják meg ízlésesen, finoman, élvezhetően!

A lemezen negyedikként hallható „Fields of B.”-ben vendégszerepel a gyönyörű, bársonyos hanggal megáldott Gereben Zita, aki egy újabb színt hozva magával a trió játékába, egészen költői magasságokba emeli az amúgy is éteri muzsikát!

Kedves Olvasóink! Kezdjék el hallgatni a Horváth Gábor Trió „Soundtrack”-jét, és próbálják ki,  milyen filmet indít el Önökben a „Tojás” szívéből-lelkéből áradó őszinte zene!


Horváth Gábor Trio: Soundtrack (Hunnia Records 2018)


1. Move On

2. Homework

3. Soundtrack

4. Fields of B.

5. Vibe

6. St. Stephen Square

7. A.C.

8. Storm

9. The Way of the Samurai

10. Lost and Found


Horváth Gábor – zongora
Horváth Balázs – bőgő
Gálfi Attila – dob
Gereben Zita – ének (4)


Vissza a lemezhez