JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 30.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Horváth Tojás Gábor - Tricks

Horváth Tojás Gábor: Tricks 2022. május 27., Dr. Nagy Sándor

horvath-gabor-trio-tricks.JPG

Horváth Gábor Trio - Tricks (Hunnia Records, 2022)

HIVATALOS (objektív).
A közelmúltban jelent meg Horváth "Tojás" Gábor "Tricks" című új albuma, amely a zongorista 11 eredeti kompozícióját tartalmazza, és a Hunnia Records gondozta. A felvételek idén februárban (három nap alatt, három hónappal ezelőtt) készültek a SuperSize Recording Stúdióban.
A trió másik két tagja a bőgős Horváth Balázs és a dobos Gálfi Attila.
A CD-borítón Joey Calderazzo ajánlása olvasható: "Gábor is a real genuine person. Great pianist and a fabulous composer. He has got something to show off."
Horváth Gábor a lemez kapcsán elmondta, hogy a dalok egyfajta visszatérést jelentenek gyermekkorába, amikor kártyatrükkökkel és bűvészmutatványokkal foglalkozott. A darabok nagyrészt ehhez a témakörhöz kapcsolódnak - a produkció jazz-ben válik "láthatóvá-hallhatóvá" - több, mint egy órás műsor keretében.
(Két szám lóg ki a sorból: a "Back in Time", amely egy szólódarab -  /elsősorban/ gyermekeknek; és a világjárvány ihlette "Lonely Robot at the Time of Pandemic".)

NEM HAVATALOS (szubjektív). 
A napjainkban tömegesen megjelenő albumok változó minősége nem meglepő - az már sokkal inkább, ha az új alkotások sokasága kellős közepén felfigyel az ember (írásra "kényszerített" jazzrajongó) valamire, vagy valakire.
Néhány napja a "Tricks" került a lejátszóba - és megváltozott a "levegő".
A "Trükkök" fordulatai - Horváth Gábor kompozícióinak felépítéséhez hasonlóan - minden megerőltetés nélkül elbűvölik a közönséget (engem biztosan!): ötletes előadásával (és dallamaival).
A visszaemlékezés egy művész életében akkor is színgazdag, humoros és játékos lehet, ha a mozdulatok megszokottsága jellemzi - jó esetben (például most) ez semmit sem von le az élmény izgalmából.
A mutatványok (dalok) - közeledve a csúcsponthoz és a befejezéshez - egyre érdekesebbé válnak - ha az előadó szuggesztív egyéniség.
Horváth Gábor ilyen, a zenésztársak is nagyszerűen játszanak, a "Tricks" kiváló alkotás.
/A szubjektív részben Herman Wouk "Hajsza" (Zrínyi Kiadó, 1973) című regényében olvasott gondolatokat is felhasználtam./

ÖSSZEFOGLALÁS (újra /majdnem/ objektív).
A Horváth Gábor Trio a 2018-as "Soundtrack" után ismét nagyot "dobott" - változatlan felállásban. Még csak május vége van, de a "Tricks" "Az év albuma" szavazáson jó eséllyel indulhat. Nálam mindenképpen.

1. Double Lift
2. Carneval of Cards
3. It Could Be Beautiful
4. Tricks
5. Mr. Diamond
6. Turnover Pass
7. The Tales of the Magician
8. Back in Time
9. Lonely Robot at the Time of Pandemic
10. Palm
11. Circles

Horváth Gábor - zongora (Steinway D Grand Concert piano)
Horváth Balázs - bőgő
Gálfi Attila - dob


Vissza a lemezhez