JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.

Lemezpolc kritika:
Ineffable - New Dimension

Ineffable: New Dimension 2021. május 10., Salvai Ádám

ineffable-new-dimension-cd-cover.jpg

Ineffable – New Dimension


Az Ineffable zenekar útját figyelemmel követtem az elmúlt másfél évben, miután első alkalommal hírt kaptam róluk. Az együttes énekes-fuvolistája, Regián Rékata csoporttársam a konziban; az általuk játszott zene pedig kétségkívül közel áll hozzám. Nem csoda, hogy a most megjelent, „New Dimension” albumukat mindjárt górcső alá vettem.

Az erdélyi székely csapat tagjai mind fiatal tehetségek: a már említett Regián Réka Kata felel az énekért és a fuvoláért; Lukács Márton Örs a billentyűs, aki időnként vokalista szerepet is betölt, valamint dalszövegíró és zeneszerző is; Szereceán Tihamér a basszusgitáros és basszusszintis, de egyben a formáció vezetője is; a dobos pedig a testvére, Szereceán Osszián. A zenekar lényegében a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában indult útjára. Manapság pedig Tihamért és Mártont a Zeneakadémián, Rékatát pedig a Bartók konzi óráin és (a jövőben remélhetőleg) vizsgakoncertjein láthatjuk, hallhatjuk viszont.

A debütáló, „Neon” című albumuk után a mostani a második a sorban. A műfaji meghatározás, besorolás terén kicsit nehéz dolgunk van; a jazz fusion mellett egyértelműen jelen van a neo-funk, az r&b, a neo-soul, és a pop hatása is. Sok irányból merítenek inspirációt a tagok és mindannyian kiveszik a részüket a zeneszerzésnél és a dalszövegírásnál egyaránt. A „New Dimension”-nel kapcsolatban további érdekesség, hogy a zenekar a PIM és az A38 által működtetett „Fedélzeten az új arcok” programjában együtt dolgozhattak Sánta Miriám költőnővel és Shrek Tímea írónővel. Az albumon hallható „Koordináták” szövegéért előbbi a felelős, míg a „Fear Is a Colour” egy londoni költőnőhöz, Astra Papachristodoulou nevéhez köthető, akit Miriámon keresztül ismert meg a zenekar.

Az egész albumra jellemzőek a kreatív hangszínek, zenei megoldások, a szépen kidolgozott szólamok. Az elejétől a végéig jól pulzál, izgalmas váltások követik egymást. Egyénileg és együtt is nagyon jót alkotott az Ineffable zenekar; izgalmasan összefutnak a különböző stílusok jegyei, kapunk a jazz mellé funky, pop, fusion, elektronikus zenei elemeket. Modern, aktuális, abszolút hordozza magában a potenciált, hogy nagyobb közönséget is elérjen a közeljövőben.


Ineffable: New Dimension (2021)

1) Take Me

2) Beautiful Lies

3) Don't Let This Go On

4) Waiting

 5) Végső Köztársaság

6) Home Again

7) Coin Flip

8) Fear Is a Colour

9) Breath (feat Borsec)

10.  Impreuna

11.  Koordináták (4594 Degrees N 2496 Degrees E)


Vissza a lemezhez