JazzMa

Friss Hírek

JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
Wollny, Michael: Oslo2018. május 09.
Duni, Elina: Partir2018. május 08.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Juhász Gábor - A kertben (In the Garden)

Juhász Gábor: A kertben (In the Garden) 2018. április 18., Gáspár Károly

juhasz-gabor-a-kertben.jpg

Juhász Gábor - A kertben (In the Garden) (Fonó Records)


„Gyöngyszemek!”

A mainstream irányzat nagyfokú ismerete, és világszínvonalú művelése, ugyanakkor nyitottság a world music, és más improvizatív stílusok felé, mindig nagy-nagy szívvel-lélekkel átitatott játék. Röviden, de velősen, így tudom jellemezni a magyar jazzélet -ezen belül a gitározás- egyik legnagyobb egyéniségét, Juhász Gábort.

A nagyszerű művész egy élő koncertfelvétellel jelentkezett, mely 2017. április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon készült a Fonóban, majd ezen intézmény vette szárnyai alá az anyagot, és jelentette meg idén „A kertben (In the Garden)” címmel.

A korongon Kovács Zoltán bőgőzik, és Jeszenszky György dobol. Ők alkotják most már jó ideje a Juhász Gábor Trió ritmusszekcióját. Azonban vendégművész is csatlakozott hozzájuk tavaly tavasszal, magával hozva egy csodás hangulatot Hammond orgonája által, Ő Gátos Iván!

A CD-n hét Juhász kompozíció csendül fel, melyek mindegyikét Gábor kertje, és az ott található tárgyak, eszközök ihlették. Például a „Hinta”, a „Kutyaház”, vagy a „Tűzhely”.

Van egy „Csoda” elnevezésű darab is a lemezen, mely tökéletesen leírja, milyen az „A kertben”. Bizony, csodás, mesés atmoszféra, vagy aura veszi körül az albumot! Őszinteség, jó értelemben vett szentimentalizmus, és persze hamisítatlan, a fősodrás irányába mutató, nagybetűs JAZZ lengi körül a koncertet.

A gitáros-zenekarvezető szerzeményei jazz standard-ként is megállnák a helyüket, azonban süt róluk a „Juhászgabiság”, amitől még inkább zseniálisak, igényesek, és szerethetők, sőt, imádnivalók, igazi gyöngyszemek!

Istenem, de rég hallottam olyan lemezt, amelynek témáit aztán akaratlanul fütyülöm buszon, villamoson, az utcán sétálva, vagy borotválkozás közben! Az „A kertben” ilyen!

Juhász szembe ment -szembe mert menni!- a mostanság divatos, „semmi dallam, semmi forma, csak lila köd, mer’ mi nagy művészek vagyunk” effektussal, és (újra) bebizonyította -kiváló társai segítségével-, hogy a muzsikában a melódia, a harmónia, az emberközeliség kell domináljon!

Itt a tavasz; menjünk ki együtt a kertbe a Juhász Gábor Quartettel!


Juhász Gábor Quartet: A kertben (In the Garden) (Fonó 2018)

1. Hinta (Swing)

2. Csoda (Miracle)

3. Kutyaház (Doghouse)

4. Kert (Garden)

5. Diófa (Wallnut Tree)

6. Pad (Bench)

7. Tűzhely (Fireplace)


Juhász Gábor - gitár

Gátos Iván - Hammond orgona

Kovács Zoltán - bőgő

Jeszenszky György - dobVissza a lemezhez