JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 21.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Lemezpolc kritika:
Juhász Gábor - Planets

Juhász Gábor: Planets 2023. január 29., Gáspár Károly

juhasz-gabor-planets.jpg

Juhász Gábor - Planets (My Reel Club)


„Együttállás”

A hazai jazz szcéna kiemelkedő egyénisége, Juhász Gábor jelentkezett új albummal, „Planets” címmel. Mindig nagy öröm számomra, ha a zseniális gitáros, zeneszerző által fémjelzett korongot hallgathatok, mert játéka és kompozíciói varázslatos világba repítenek.

Gábor ezúttal is Kovács Zoltán bőgőssel és Jeszenszky György dobossal vonult stúdióba, hogy rögzítsék az anyagot, de velük tartott két fantasztikus vendégművész is, Karosi Júlia énekesnő és Tony Lakatos szaxofonos.

Dupla lemezként jelent meg a „Planets”, de rendhagyó formában, hiszen a két CD-n ugyanaz az anyag csendül fel, viszont a CD1 az analóg DSD technológiával rögzített, a CD2 pedig a kevert, utómunkálatokkal „ellátott” verziót tartalmazza. Szép gesztus és ajándék ez az audiofil hallgatóságnak.

Az albumon hét szerzemény szólal meg, melyek a címből adódóan bolygók, illetve híres csillagászok neveit viselik. Persze az égboltra tekintve nem kell szakembernek lennünk ahhoz, hogy mélyenszántó gondolatok merüljenek fel bennünk. A végtelenség izgalma, felfoghatatlansága, az ismeretlen területek felé érzett kíváncsiság és félelem ösztönszerűen élnek az emberekben.

Azt gondolom, a fentiekhez hasonló gondolatok inspirálták Juhász Gábort is a „Planets” dalainak megalkotása közben. Persze a gitárosra jellemzően, amennyire minden egyes anyaga novumokkal teli, ugyanannyira tiszteletben tartja és figyelembe veszi a jazz fősodrásának jegyeit. Így született egy olyan album, mely filozofáló, rendkívül kiegyensúlyozott hangulatot áraszt, mégis tele van jó értelemben vett feszültséggel, meglepő fordulatokkal.

Az összeszokott, világszínvonalat képviselő trióhoz csatlakozó művészek természetesen telitalálatnak bizonyultak, hiszen Karosi Júlia érzékeny, kifinomult, éteri hangja, és Tony Lakatos géniusza tökéletesen illeszkednek a darabokhoz.

Juhász Gábor egyenlő a legmagasabb minőséggel, az őszinteséggel, az egekben járó tudással, így aztán újra olyan anyagot tett le az asztalra, mely lélekemelő, gyönyörű, de izgalmakban, fordulatokban is gazdag. Csatlakozzunk a Juhász és csapata által alkotott együttálláshoz, és szárnyaljunk velük a „Planets” által!


Gabor Juhasz Trio featuring Julia Karosi and Tony Lakatos: Planets (My Reel Club 2023)

1. Copernicus in Tartu

2. Galileo’s Tears

3. Jupiter

4. Mars

5. Venus

6. Saturn

7. Pluto


Juhász Gábor – gitár

Kovács Zoltán – bőgő

Jeszenszky György – dob

Karosi Júlia – ének

Tony Lakatos – tenor- és szopránszaxofon


Vissza a lemezhez