JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Karosi Júlia - Inner Voice

Karosi Júlia: Inner Voice 2024. június 13., Kovács Linda

karosi-julia-inner-voice.jpg

Karosi Júlia & Kristjan Randalu feat. Ingrid Jensen – Inner Voice (XJAZZ Music)


Karosi Júlia a hazai vokális kortárs jazz kiemelkedő, kísérletező és útkereső énekes-dalszerzője. Egyéni megszólalásában a tradicionális jazz, az amerikai színházi zene, a klasszikus zene, valamint a magyar népzene elemei keverednek, mindezek egy autentikus, kortárs vokális hangot eredményezve. Kíváncsiságának és elhivatottságának köszönhetően immár hatodik albumával jelentkezik, mely az előző, Kodály és Bartók műveket feldolgozó lemez egyfajta folytatásaként tekinthető.

Az azonosságot a klasszikus zenei inspiráció adja, melyben tökéletes partner a kiváló virtuóz észt zongorista, Kristjan Randalu, valamint néhány dal erejéig a szánykürtön közreműködő kanadai Ingrid Jensen.

Karosi Júlia 'Inner Voice' címre hallgató albuma intim és bensősêges lemez, a kompozíciók felépítése, valamint az ének-zongora kettőse egy letisztult és mély mondanivalót tükröz, melyet a szárnykürt erős játéka csak még tovább emel.

A 12 dalból álló album egységes karaktert hordoz, annak ellenére, hogy igen színes anyagról van szó.

Karosi Júlia szerzeményei mellett találhatunk Randalu kompozíciókat, egy Kenny Wheeler darabot, Musszorgszkij, Villa-Lobos és Bartók műveket újragondolva, valamint Paul Whiteman-Kurt Weill szerzeményt és egy magyar népdalt.

Az album jellegét meghatározza a klasszikus zenei attitűd, melyet a darabok megkomponáltsága, az előadásmód precizitása és fegyelmezettsége jellemez.

A lemez felépítése kellően változatos, a lassabb, balladisztikusabb dalokat a gyorsabb, sokszor páratlan ostinato-jú lüktetés váltja fel, olykor mindkèt elem egy dalon belül hallható. A témák gyakran lírikusak, nagyívűek (Inner Voice,Water, Mother and Daughter, Sea Lady, Soul Place), melyben az ének technikai határtalanságai szépen megmutatkoznak, ugyanakkor ez soha nem megy a zeneiség rovására.

A gyorsabb, nyolcados darabokban, melyeket Júlia gyakran szöveg nélkül fogalmaz meg és teszi ezt hitelesen, megjelenik az éneklésben rejlő hajlékonyság, játékosság.

Júlia és Randalu is magabiztosan uralja hangszerét, de csakúgy, mint az éneklést, a zongorajátékot sem érezhetjük tolakodónak.

Villa Lobos Aria-ja, valamint Bartók Ostinato feldolgozása egyértelműen jelzi Karosi Júlia klasszikus zenei érdeklődését, ugyanakkor a kortárs jazz és klasszikus zene integrációja egy autentikus hangot eredményez, mely Karosi sajátja.

A kompozíciók sokszor laza szövetűek, olykor csak néhány akkord adja meg a textúrát, melyet gyakran a zongora és az ének improvizáció tölt ki.

Ingrid Jensen három dalban működik közre. Játéka hol a téma ellenszólamaként jelenik meg, hol karakteres, lírikus szólókat hallhatunk tőle.

A Beat!Beat!Drums című Paul Whiteman versfeldolgozás remekül tükrözi a címben is megjelenő vagány és energikus hangulatot, számomra ez az album 'hit' dala.

A lemez 'különc' darabja a Fúvom az énekem című magyar népdal, melynek minimalista, intim hangvétele és érzékeny interpretációja egyik személyes kedvencem.

Az Inner Voice hiánypótló album a hazai vokális jazz palettán, ugyanakkor nemcsak a jazz, hanem a kortárs, vagy klasszikus zene szerelmeseinek is bátran ajánlom, biztos vagyok benne, hogy szeretni fogják.


Vissza a lemezhez