JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Kézdy Luca - MORNING AIR

Kézdy Luca: MORNING AIR 2023. május 29., Barcsik Géza

santa-diver-morning-air.jpg

Santa Diver - MORNING AIR (Szerzői kiadás)


Friss, hajnali levegővétel és intergalaktikus energia.

A Santa Diver legújabb, ötödik albuma jelent meg CD-n 2023. május 18-án. Kézdy Luca hegedűművész, Szesztay Dávid basszusgitáros és Szegő Dávid dobos a trió legletisztultabb, legkiforrodtabb alkotásával ajándékozta meg a jazzrajongókat.

A lemez nem csak jazz hallgatóknak jelent nagy élményt, mert rengeteg hatást szintetizál a kompozíciókban. A kortárs zene, a klasszikus zene, a világzene, a népzene, a blues és a rock stíluselemei állnak össze egy unikális, santa diver-i zenei világgá. Hangulati és ritmikai sokszínűség jellemzi a belső utazásra hívó, hat kompozíciót tartalmazó opuszt.

A nagyon szép borító (Kézdy Luca munkája) egyszerre közeli részletekre fókuszáló és a szemmel érzékelhetetlen végtelenbe révülő fotója kifejezi a lemez összetett hangulatát. A pandémia kényszerű, – de visszatekintve sok zenésznek elmélyült alkotásra is alkalmat adó – szabad ideje is hozzájárult a művek  megszületéséhez. A szerzői kiadvány, hangzásában, szellemiségében és minőségében is a legendás ECM kiadó kitűnő lemezeit idézi.

Az 50 számozott példányban megjelent lemez minden kompozíciója Kézdy Luca tehetségét dícséri, a „Close to the Witch” című szám társszerzője Szesztay Dávid.

A nyitó, címadó „Morning Air” keretes szerkezetű. A lírai kezdés, kis csengettyűk hangjával és a népdal tisztaságú vezérdallammal húz be a Santa Diver hangzásvilágába. A hajnal frissességét idézi a dinamikus folytatás Szegő Dávid energikus dobszólamával és Szesztay Dávid nagyon szép basszusharmóniáival. A „Morning Air” kompozíciós csúcspontja Kézdy Luca nagyívű hegedűszólója.

A második felvétel a „Close to the Witch” egy nagyon dinamikus, gyors ritmusú, misztikus hegedűszólót és hangsúlyos basszuskíséreret felvomultató dal. Szesztay Dávid társszerzőként is szerepel ebben a nótában, fantasztikus jazz-rock groove-val alapozza meg Luca katartikus szólóját. Egyedi basszugitárjátéka ezen a lemezen a leghangsúlyosabb, legérettebb a legrockosabb darabban. Szegő Dávid erőteljes, rendkívül változatos ritmikájú játékával, ahogy minden nótában, itt is a trió muzsikájának meghatározó szereplője.

A „Message” minimál basszus-dob nyitánya Luca játékos, tiszta, fájdalmas dallamával a pandémia alatt született, egy Bergamo-ról szóló tudosítás hatására. Szesztay Dávid sodró lendületű, gazdag harmóniavilágú basszusgitár-szólója Kézdy Luca fájdalmas akkordjaival húznak fel a magasba. Tökéletes, korszerű, naprakész kamarazene Szegő Dávid érzékeny, visszhangszerű dobkíséretével, a csendek és a hangok tökéletes arányával.

A negyedik „Home” című kompozíció szabad zenei kezdéssel indít. Zaklatott dobszólam és repetitív, gyors basszusgitár alapozza meg a játékosságot, fájdalmat, népi brácsakíséretet idéző és epikus zene-elbeszélést mesterien ötvöző hegedűszólót. A dobkíséret ebben a dalban a legerőteljesebb, legszólisztikusabb. Szegő Dávid egy hatalmas dobszólóval is bizonyítja tehetségét. A „Home” a lemez legösszetettebb és a zenészeket leginkább próbára tevő szerzeménye. Kiemelkedő hangszeres tudás, szabadzenei jártasság, egymásra figyelés, tökéletes koncentráció és művészi összhang jellemzi a művet. Kézdy Luca 2023-ban egy szólóanyagot is megjelentetett (CD-n és vinyl formátumban is), aminek a „Home” a címadó szerzeménye lett.

A „Little Shepherd” népballadai világa egyszerű, tiszta dallamokkal mesél el szavakkal nem kifejezhető történetet. Kézdy Lucára jellemző képfestő muzsika, szépséggel, fájdalommal, drámaisággal és katarzissal. Szesztay Dávid lépegető bontott hármasakkord kísérete és Szegő Dávid folytott, feszült kísérete tökéletesen idézi a kicsit sötét, de gyönyörű világot.

A hatodik Kézdy Luca szerzemény a „Between Earth and Stars” játékos dallammal, táncritmussal, szárnyaló, kristálytiszta hegedűszólóval repíti a hallgatót a csillagok közé. A három muzsikus tökéletes összjátéka méltó zárása a Santa Diver legegységesebb, minden másodpercében kidolgozott albumának.

A tervek szerint ősszel már vinylen is megjelenik a szofisztikált zenei anyag sokak örömére.


Vissza a lemezhez