JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Kézdy Luca - UNSEEN LANDSCAPES

Kézdy Luca: UNSEEN LANDSCAPES 2023. november 14., Barcsik Géza

kezdy-luca-unseen-landscape.png

Kézdy Luca - UNSEEN LANDSCAPES (Hunnia Records)


Napszéllel az ismeretlenbe

Erős alkotói és előadói évet tudhat maga mögött Kézdy Luca, a magyar zenei élet sokoldalú, rendkívül karakteres, egyéni zenei világot megteremtő jazzhegedűse.

Önmagát klasszikus zenei képzésben felnövő, a jazzben saját hangjára találó művészként határozza meg.

Rengeteg más stílusú zenében a rocktól a kortárs zenékig sok formációban bizonyítja különleges tehetségét: a Mini Acoustic Trio, a Varga János Project, a Free Style Chamber Orchestra és számtalan alkalmi projekt, zenei, színházi, irodalmi esemény meghatározó, hiteles közreműködője.

Saját zenekarával, a Santa Diver trióval az idén már az ötödik albumukat jelentették meg CD-n 2023. május 18-án.

A 2022 végén megjelent Home című CD az első szóló lemeze lett. Ez a pandémia kényszerű csendje és nyugalma alatt született anyag párhuzamosan készült festményeivel. Kézdy Luca gyerekkorában gyökerező álmát valósítja meg azzal is, hogy újra fest. Az önkifejezés egy hangtalan, de a zenénél konkrétabb kifejező eszközével is mesterien bánik. Festményei ugyanolyan természetközeliek, ég és föld között lebegők, drámaiak és határtalanok, mint zenei kompozíciói. Őszinte, mély, tiszta hangulatok, érzések, drámai kontrasztok és lágy, lírai érzékenység jelenik meg képein is. Természetesen a lemezborító is Kézdy Luca munkája, ahogy a Home című album borítója is. Képfestő zenei kompozíciói a vásznon köszönnek vissza szinte megszólaló, impresszív, varázslatos horizont alatti és fölötti tereiben.

Legújabb munkája dupla CD-n jelent meg, de nagyfelbontású digitális DSD formátumban is elérhető.

Unseen Landscapes című albuma már címében is festői és izgalmakat ígér. Láthatatlan, felfedezésre váró, ismeretlen belső és külső tájakat járnak be a két CD összefüggő zenefolyamai koncentrált, nagyívű improvizációban. A lemezfelvétel a Supersize Recording Stúdióban készült közönség előtt. Így az élő felvétel varázsa is érezhető, az óriási koncentráció, a hallgatók figyelmét és lelkivilágát „elrabló” zenei utazás első etapja majdnem egy órán át tartott.

A rövid szünet után a Hunnia Records tulajdonosának, Hunka Róbertnek a hangfelvétel és keverés rejtelmeibe beavató mondatai után folytatódott a felvétel.

A második koncert valamivel rövidebb, de intenzításában egyáltalán nem fáradt, feszültséget és dallamos feloldásokat egyaránt felvonultató opusz volt.

A két CD korongot tartalmazó kiadvány mély tónusú kékes zöld festményekebe burkolózik. A két lemez színvilága és címe is beszédes: Dawn (Hajnal) világosabb, kékes és a Dusk (Szürkület) sötét, méregzöld képi világa tükrözi a zenei árnyalatokat is. A hajnal és a szürkület két ellentétes pólusa a napszakoknak. De mindkettő olyan időszaka a napnak, amikor a sötétség és a világosság egybeolvad, majd átváltozik. Egy organikus, izgalmas változás, napszakok, fények játéka egy vizuális folyamat, amit Kézdy Luca zenében is megfogalmaz és élővé tesz szuggesztív előadásában.

Az első CD játékideje 55 perc és az egybefüggő zenei tengert a következő című hullámok alkotják: 1. Dew, 2. Meadow, 3. Cave, 4. Lake, 5. Storm.

A második CD már valamivel rövidebb 33 perces improvizációt tartalmaz a következő tételekkel: 1. River, 2. In the Soil, 3. Breeze, 4. Sea.

Természetesen minden kompozícióhoz egy-egy megegyező című festmény is kapcsolódik, hogy a történet kerek legyen.

Ezeket a képeket is láthatják az érdeklődők, nagyon szép környezetben a Budán található Ady25 Galéria 2023. november 9-én nyílt kiállításán.

A fantasztikus lemez bemutatója pedig 2023. november 17-én lesz az Opus Jazz Klubban. Aki szeretne egy izgalmas, természetközeli, de kozmikus magasságokba is repítő utazáson részt venni, az időben foglaljon helyet a pilóta közelében. Csak úgy fogja elhinni, ha a saját szemével látja, hogy amit hall az ott születik és egy zseniális hegedűslány sziporkázó tehetségének és életszemléletének zenei szintézise. Természeti zajokat, zörejeket, űrbéli sikolyokat, törzsi ritmusokat, basszus groove-okat, többszólamú vonós kamarazenét és katartikus szépségű szólókat is hallhat leírhatatlan hanghatások mellett valós időben és valós térben. Kézdy Luca looperrel és pedáljaival a világmindenség és az emberi lélek megismerhetetlen, izgalmas világába vezet biztos tudással és erős hittel. Aki megy vele ezen a hosszú, sokszor ijesztő, de csodákkal teli úton, egy kicsit más emberként tér vissza.


Vissza a lemezhez