JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Kovács Linda - Sunflower

Kovács Linda: Sunflower 2019. február 04., Gáspár Károly

kovacslinda-sunflower.jpg

Kovács Linda: Sunflower (BJO Records, 2018)

„Teljesség”


Kovács Linda. Ha ezt a nevet látom kiírva jazzfesztiválok, klubok műsorfüzetében, tudom, hogy a mély mondanivalóval rendelkező, világszínvonalú, igazi jazzé lesz a főszerep koncertjén. Sajnos elég kevés alkalommal hallhatjuk a nagyszerű énekesnőt élőben. Ennek egyik oka az lehet, hogy Linda nem állt be azok sorába, akik hirtelen jazzistából pop sztárrá kívánnak avanzsálódni, mer’ az most olyan trendi, és jó sok pénzt lehet vele keresni, viszonylag rövid idő alatt. Neki koncepciója, ars poetica-ja van, és ebből - nagyon helyesen - nem enged, még akkor sem, ha ez hátrányt jelent számára a „versenyben”.

Legújabb albumán, a „Sunflower”-en új oldalát is megismerhetjük, hiszen az éneklés és komponálás mellett a hangszerelések szintén az Ő nevéhez fűződnek.

A korongot a Kollmann Gábor által vezetett Budapest Jazz Orchestra-val (BJO) készítette el. Linda a szövegek tekintetében három kiváló művésszel dolgozott együtt, Király Martinával („When Clouds are Gone”, „Solitary”, „Travelling Stranger”, „There’s Lullaby”), Jónás Verával („Send Me Smiles”) és Hárs Viktorral („Ripple”).

A lemezen nyolc dal csendül fel; ahogyan fent említettem, mindegyik melódiája és hangszerelése Kovács Linda munkája, de - maradva „eredeti szerepkörében” - gyönyörű hangját is élvezhetjük a felvételen.

Linda elmondása és az én véleményem szerint modern, kortárs jazzről beszélünk a „Sunflower” kapcsán. Persze sokféle hatás érzékelhető az anyagon, a free jazz vagy szabad zene mellett, egy dalban például a reggae-re hajazó lüktetés is „szembejön” velünk, no meg a klasszikus zene inspirációjáról se feledkezzünk meg.

Kovács befogadó, nyitott személyisége által olyan muzsikát és „arrange”-okat produkált, melyek a vérbeli jazz kategóriába tartoznak, ugyanakkor érdeklődően tekintve körül a glóbuszon, talált a műfajhoz szorosan ugyan nem kapcsolódó értékeket és szívmelengető alkotóelemeket, melyeket mégis úgy épített bele a dalokba, hogy azok is jazzé nemesedtek.

Külön öröm számomra, hogy a BJO-ra talán inkább jellemző, tradicionális big-band hangzást, stílust jóval modernebb megszólalás, „sound” váltotta fel, és bizony, úgy abszolválták a feladatot, hogy azt csillagos ötösre tudom osztályozni. (Ugye milyen nagyképű lettem? Már jegyeket adok, itthonról, a fotelből...)

Kovács Linda és a BJO közös CD-je, a „Sunflower” az elsőtől az utolsó másodpercéig megmutatja nekünk, milyen úton juthatunk el a teljesség felé. Nyugodtan jelentem ki: minden idők legjobb magyar jazz lemezei között van a helye!

Akik élőben is szeretnék hallani az album anyagát, látogassanak el 2019. február 10-én a Budapest Jazz Clubba, ahol 18:00 órás kezdettel Linda és a BJO előadja a „Sunflower” felemelő dalait.


Budapest Jazz Orchestra Plays the Music of Linda Kovács – Sunflower (BJO Records 2018)


1. When Clouds are Gone

2. Sunflower

3. Send Me Smiles

4. Solitary

5. Travelling Strangers

6. There’s a Lullaby

7. Ripple

8. Seesaw


Kovács Linda – ének, zeneszerzés, hangszerelés

Budapest Jazz Orchestra, vezető: Kollmann Gábor


Vissza a lemezhez