JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. augusztus 19.
AlbaRegiaFeszt – 3. nap2022. augusztus 11.
Lindborg, Fredrik: RIEDEL2022. augusztus 11.
AlbaRegiaFeszt – 2. nap2022. augusztus 10.
Jazzkirályság Fehérváron2022. augusztus 09.
Debrecen Debrecenben2022. augusztus 08.
Harmadik nap, színpadcsere2022. augusztus 07.
Előadja: a szerző2022. augusztus 07.
Játék – 2022 augusztus2022. augusztus 07.
Dobosok éjszakája2022. augusztus 06.
A Stég Színpadon2022. augusztus 05.

Lemezpolc kritika:
Lakatos Ágnes - I’m Just Singing a Song

Lakatos Ágnes: I’m Just Singing a Song 2021. január 30., Gáspár Károly

lakatos-agnes-im-just-singing-a-song.jpg

Lakatos Ágnes - I’m Just Singing a Song (Hunnia Records)


„Áldás!”

Lakatos Ágnes a hazai vokális jazz egyik legmeghatározóbb egyénisége előadóként és pedagógusként egyaránt. A művésznő rendkívül kifejező stílusa, összetéveszthetetlen hangja, és pozitív kisugárzása okán vívta ki a Közönség és a szakma tiszteletét, szeretetét.

Új albumát a Lakatos Ágnes Special Zone nevű formációval rögzítette, melynek anyaga online már elérhető volt, most viszont a Hunnia Records gondozásában fizikai formátumban, tehát CD-n is megjelenik „I’m Just Singing a Song” címmel.

Az énekesnő partnerei a zenekarban: Pozsár Máté zongorista, aki egyéb billentyűs hangszereken is közreműködik a felvételen, Ági férje, Csuhaj Barna Tibor bőgős, és Pusztai Gábor dobos, ütőhangszeres.

A korongon négy Csuhaj Barna Tibor (zene) és Enyedi Sugárka (szöveg) kompozíció csendül fel. A további három Csuhaj Barna és egy Pozsár Máté szerzeményben Ágnes -mondjuk úgy- énekbeszéddel, vagyis „scat”-telve adja elő a darabokat. A címadó „I’m Just Singing a Song” viszont zenéjét és szövegét tekintve egyaránt Lakatos Ágnes munkája.

A lemezt a modern mainstream kategóriába sorolnám, hiszen a jazz fősodrása, a standard-ek világa is benne van a hangulatában, ugyanakkor a gyakorta feltűnő páratlan ritmusok és a dalok mindegyikének egyéni hangvétele maivá, jó értelemben véve trendivé teszi az anyagot.

Ági éneklése maga a csoda! A technikai bravúrokat könnyedén, játékosan hajtja végre, az érzelmeket a szivárvány összes színében tárja elénk. Minden hangjából életerő és életigenlés áramlik, hihetetlen energiával, szívvel-lélekkel megtámasztva.

A szöveges és az anélküli számokban egyaránt hangszerként használja a hangját, mely hol virtuóz szaxofonozásra, hol „dögös” bőgőzésre emlékeztet.

Teszi mindezt úgy, hogy bizony a CD repertoárja igen nehéz -persze nagyszerű- kompozíciókból áll össze a melódia, harmónia és ritmika szempontjából.

A világszínvonalú éneklés, és az erős szerzemények mellett természetesen a remek partnereket szintén dicsérnem kell, hiszen Pozsár Máté, Csuhaj Barna Tibor és Pusztai Gábor ízléses, finom, mégis határozott és kiteljesedő kísérése, no meg szólói teszik teljessé a fantasztikus produktumot.

Ezekben a nehéz időkben sajnos ritkán tudunk beszámolni a jazz kapcsán (is) örömteli hírekről, de a Lakatos Ágnes Special Zone „I’m Just Singing a Song”-ja mindenképpen azon kevés áldás közé tartozik, melyeket mostanság kapunk odafentről.


Ágnes Lakatos Special Zone: I’m Just Singing a Song (Hunnia Records 2020)

1. Danger Zone

2. Folk’s Fun

3. Farewell

4. Forbidden Zone

5. I’m Just Singing a Song

6. Dance of Boots

7. Without a Pedal – In Memoriam István Regős

8. Winter Solstice

9. No-one Is Just a Stranger


Lakatos Ágnes – ének

Pozsár Máté – zongora, keyboards

Csuhaj Barna Tibor – bőgő

Pusztai Gábor – dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez