JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Malek Andi Soulistic - Madárka

Malek Andi Soulistic: Madárka 2017. december 10., Gáspár Károly

malek-andi-soulistic-madarka.jpg

Malek Andi Soulistic - Madárka/ Birdie (Rózsavölgyi és Társa Kiadó)


„Hungarian Birdland”

Úgy tűnik egyfajta népzenei örvénybe kerültem, hiszen nemrégiben Dresch Mihály „Forrásból” címet viselő zseniális albumáról volt szerencsém értekezni, most pedig a Malek Andrea és Jáger András által fémjelzett „Madárka/ Birdie” forog lejátszómban. Mindkét anyag hazánk gyönyörű zenéjének XXI-ik századi lenyomata, jobbnál-jobb muzsikusok szemüvegén keresztül láttatva - „hallatva” a csodás melódiákat.

Malek Andi énekes (azért „Andizom”, mert ezúttal a borítón így szerepel), és Jáger András zongorista -vagy ahogyan mindenki szólítja a szakmában: Bandi- már jó ideje együttműködnek közös projektek kapcsán. Ezen kapcsolat gyümölcseként született és jelent meg az új korong, melyen -ahogyan már fent említettem- magyar népdalok jazzes, pop-os, latinos feldolgozásai, újragondolt változatai hallhatók.

Malekot anno a „Szomszédok” című teleregény medikájaként ismertem meg, de már abban az időben számos televíziós műsor, koncert és lemez révén bizonyította mennyire kiváló és egyéni hanggal megáldott „singer”. Akkor még nem gondoltam, hogy „hajügyileg” erősen Mágenheim dokira fogok hasonlítani... Egyébként, Janka néni rulez!

Ha egy szót kellene mondanom, ami egyből eszembe jut Jáger Bandiról, a sokoldalú lenne. Jazzistaként, latin és pop zenével foglalkozó muzsikusként, zenei producerként egyaránt letette impozáns névjegyét. Jazzrael nevű formációjával is ezt teszi; jó példaként szolgálva arra, hogy a stílusok közötti átjárást bizony lehet ízlésesen, világszínvonalon prezentálni.

A „Madárka/ Birdie” gyakorlatilag a Soulistic névre keresztelt zenekar anyaga; melynek további tagjai szintén a „supreme” kategóriába sorolandók, hiszen Balogh Roland gitározik, Horváth „Plútó” József basszusgitározik, Jónás Ákos az „Édesanyám rózsafája”, Hárs Viktor a „Szép csillagos ég” című dalban bőgőzik, Pecek Lakatos András dobol, és Angel Miguel Leon Cruz ütőhangszerezik a CD-n.

11 „track” által visznek el minket a művészek egy mesés utazásra. Lüktetés szempontjából leginkább az R&B világába és a dél-amerikai tájak felé indulunk, a hangszeres szólók oldaláról viszont a hamisítatlan modern mainstream jazz területét járhatjuk be. Andrea által pedig a tradicionális népdal éneklés, a pop, musical „feeling” legszebb kilátásait élvezhetjük. Itt tartom fontosnak megjegyezni: a musical-es stílus említése véletlenül sem bújtatott „cikizés” akart lenni, hiszen ne feledjük, a klasszikus jazz standard-ek eredetileg musical-ek betétdalai, tehát a jazz és a zenés színház-film kéz a kézben járnak! Persze a 70-es, 80-as évektől kezdve Jerome Kern, Richard Rodgers és más géniuszok helyett jött Andrew Lloyd Webber és (tettes)társai, akik „szépen elintézték” a műfajt... Jut eszembe; elnézve a jelenlegi kínálatot, mikor jön a „Rambo”, vagy a „Terminator” ilyen jellegű átirata...?!

Simogatta szívemet-lelkemet, hogy a latinosra vett számok esetében volt egy Charlie Haden „Nocturne” utánérzésem. Ezen a felvételen (egyik kedvenc lemezem „ever”!) Haden kubai slágereket rögzített társaival; a „Madárka/ Birdie” szellemisége, hangulata jó néhány esetben eszembe juttatta a „Nocturne”-t, úgy, hogy Malekék egy pillanatig nem úsztak bele semmiféle utánzásba!

Jáger Bandi játékában Herbie Hancock és Chick Corea mellett, némi Gonzalo Rubalcaba, és egy csipetnyi Oscar Peterson hatást véltem -nagy örömömre- felfedezni. Azonban az Ő esetében is fontos megjegyezni: semmi „copy”; a géniuszok által kitaposott úton járva adja magát őszintén, alázattal és tisztán!

Bevallom őszintén, gyanakodva tekintek world music, crossover jellegű produktumokra, mivel számos olyan hatás ért, hogy csak kozmetikus párom hathatós segítségével sikerült eltüntetni, bizonyos, ehhez a körhöz tartozó felvételek meghallgatása után keletkezett ráncaimat. Meg hát, a Xanax-ra se’ kellene rászokni...  Viszont a „Madárka/ Birdie” igazán nagy élményt nyújtott számomra! Szépséges dalok, első osztályú zenészek, lélekemelő percek; szeretem ezt a madárkát, vigyék haza Önök is, és hagyják szárnyalni!


Malek Andi Soulistic by Jáger Bandi: Madárka/ Birdie (Rózsavölgyi és Társa Kiadó 2017)

1. Jó estét, jó estét/ Good Evening

2. Bujdosik az árva madár/ Lonesome Bird

3. Madárka, madárka/ Birdie, Birdie

4. Erdőn, mezőn/ Woods and Meadows

5. Jaj de széles, jaj de hosszú ez az út/ This Winding Way

6. Ez a vonat, ha elindul/ When This Train’s Gone

7. Édesanyám rózsafája/ The Rosetree of My Mother

8. Indulj egy úton/ Go on Your Own Way

9. Szép csillagos ég/ Blue, Starry Night

10. Mostan kinyílt egy szép rózsavirág/ Little Rose Flower

11. Páva/ Peacock


Malek Andrea - ének

Jáger András - zongora, Fender Rhodes

Balogh Roland - gitár

Horváth „Plútó” József - basszusgitár

Jónás Ákos - bőgő (7)

Hárs Viktor - bőgő (9)

Pecek Lakatos András - dob

Angel Miguel Leon Cruz - ütőhangszerek (7, 9)Vissza a lemezhez