JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. április 22.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Möntör Máté - Alone with the Past

Möntör Máté: Alone with the Past 2021. február 13., Gáspár Károly

montor-mate-alone-with-the-past.jpg

Möntör Máté - Alone with the Past (Magánkiadás)


„A múlt csodái, most!”

2018-ban egy hiánypótló kiadvány jelent meg a hazai jazz világában, mely a „Hungarian Jazz Transcriptions” címet viseli, és 10 kiváló magyar jazzművész jobbnál-jobb improvizációit tartalmazza, nyilván kotta formájában. A szerzője nem más, mint a csákvári születésű, immáron Budapesten élő nagyszerű gitáros, Möntör Máté.

Máté az LFZE Jazztanszékének elvégzése óta pedagógusként dolgozik, de természetesen aktív muzsikusként is jelen van, hiszen többek között a Jazzy Stripe és a Jazz Friends formáció oszlopos tagja, de a pop zene területén szintén feltűnik, például Dér Heni énekesnő zenekarában.

Möntör most egy szóló-gitár albummal, az „Alone with the Past”-tel jelentkezett. A korongon hét közismert jazz standard csendül fel, melyek többsége akár jam session-ök alapját is képezheti, annyira sokat játszott darabok. Gondolok itt például a „There Will Never Be Another You”-ra (Harry Warren), a „Beautiful Love”-ra (Victor Young), vagy épp a „Softly as in a Morning Sunrise”-ra (Sigmund Romberg).

Persze mondhatnánk erre, hogy könnyített pályát választott magának Máté, azonban azt gondolom, szó nincsen erről, sőt! Ezen mindenkitől milliószor hallott témákból a legnehezebb valami újat, egyedit kihozni, ami nem hasonlít egyik nagy sztár lemezéről, koncertfelvételéről ismert változatra sem. Jelentem: Möntör Máténak sikerült végrehajtania a különösen nehéz feladatot!

Kerek, tömör, meleg gitár „sound”-ja máris megfogja az embert, de ehhez párosul a gyönyörű harmonizálás, az érdekes ritmizálás, és a nagy-nagy nyugalom és bölcsesség, ami játékából árad.

A témák mindegyikét teljesen saját képére formálta, oly módon, hogy közben tiszteletben tartotta az eredeti melódiákat, és nem „erőszakolta” meg azokat valamiféle erőltetett „modernkedéssel”.

Alapvetően balladára „vette” a dalokat, de a leginkább megfelelő pillanatokban, helyeken feltűnik a swing ritmikailag és az improvizálás szempontjából egyaránt.

A jazzes harmonizálás mellett megdobogtatta a szívemet, hogy a klasszikus muzsika, elsősorban a barokk jellemzőit is gyakorta beleépíti akkordjaiba Máté, amelyek oly jól állnak a gyönyörű jazz standard-eknek.

Az „Alone with the Past” egy kivételes tudású és képességű művész őszinte kitárulkozása, üzenete, zenei levele számunkra, ami bizony a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét! Bizonyítja, hogy a „múlt dalai” örökérvényűek, és soha nem szabad róluk megfeledkezni!


Möntör Máté: Alone with the Past (Magánkiadás 2021)

1. There Will Never Be Another You

2. Beautiful Love

3. Blue Monk

4. On the Sunny Side of the Street

5. You’d Be So Nice to Come Home to

6. Peace

7. Softly as in a Morning Sunrise


Möntör Máté – gitár


Vissza a lemezhez