JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 09.
DzsesSzerda 922023. december 08.
Rambags, Sanne: Twigs2023. december 04.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Palotai Csaba - Antiquity

Palotai Csaba: Antiquity 2019. február 25., Dr. Nagy Sándor

palotai-antiquity.jpg

Palotaï, Argüelles, Sciuto - Antiquity (BMC Records, 2019)

Az utolsó ("Storm in Paris" című) szám kivételével Csaba Palotaï - azaz Palotai Csaba kompozíciói hangzanak el a BMC új kiadványán - a párizsi vihar zenében megrajzolt változata kollektív improvizáció. És az előző darabok sem a szokványos csoportba  tartoznak - nincs kategória, talán modern mainstream - vagy inkább az sem: több stílus keveredése.

Palotai Csaba budapesti születésű (1972) gitáros, 1996-ban Párizsba tette át a székhelyét. Több lemeze jelent már meg a BMC-nél: a saját neve alatt - és közreműködött mások albumain is. Az "Antiquity" című új CD felvételein a francia szaxofonos Scuito és az angol dobos Argüelles voltak Csaba zenésztársai.

Rövid, 3-4 perces tételek: szösszenetek, vázlatok - vagy éppen kialakult gondolatok követik egymást. A "Karma Junction" kellemes lüktetését a "The Cell" elnyújtott hangjai oldják fel. Mexico forgalmas utcáit zenében "láthatjuk"- hallhatjuk - a dallamok ismétlődnek, fejlődnek, alakulnak - ahogy a felvételek többségén. Sciuto két ritkábban használt szaxofonon (szopranino és bariton) illeszkedik a különleges zenéhez (sokszor "csak" kísér) - fokozva a hatást. Palotai sokszínű játéka (aláfestésben is) kiismerhetetlen, váratlan fordulatokban gazdag -  a pedálokat gyakran használja. Van itt minden: tétova, hullámzó a "Brigida"; filmzenére emlékeztet a "The Seventh"; régi (?) képeket láttat a "Photos"; vontatott, álmos a "5 a.m."; vidám, játékos a "V Game"; lomha, melankolikus a "The Rite". A záró rögtönzött darab sejtelmes hangjai-hangzásai (Ségal csellójával együtt) csendes vihar képét festik.

Nem mindennapi muzsika - de ezt a BMC lemezeinél megszokhattuk. Gitár-szaxofon-dob trió - mindhármuknak bőven van lehetősége "elmondani" a véleményüket a világ dolgairól. De a gitáros-főnök  - "...Palotai Csaba hangja karmol, felsért, harap. Ezt a hangot nem lehet megszelídíteni, hagyni kell, hogy felszítsa magát, mint egy meggyújtott farakás." (Idézet Mathieu Durandtól, a CD-borító szövegéből.) Lássuk(-halljuk) a tüzet!

1. Karma Junction
2. The Cell
3. The Young Poet G. M.
4. Streets of Mexico
5. Brigida
6. The Seventh
7. Photos
8. 5 a.m.
9. V Game
10. The Rite
11. Summerset
12. Storm in Paris

Palotai Csaba - gitár
Rémi Scuito - bariton- és szopraninoszaxofon
Steve Argüelles - dob, omnichord
Vincent Ségal - cselló (6, 12)


Vissza a lemezhez