JazzMa

Friss Hírek

Ron Carter2020. július 06.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Játék – 2020 július2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.

Lemezpolc kritika:
Rafael Márió - Black Butterfly

Rafael Márió: Black Butterfly 2019. május 11., Gáspár Károly

rafael-black-butterfly.jpg

Rafael - Black Butterfly (Hunnia Records)


„Feel Free”

Tavaly januárban értekeztem a Rafael Márió Trió „My Hope” című albumáról itt, a JazzMa.hu-n. Már akkor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a fiatal zongorista hármasa a magyar jazz újabb ékköveként fog csillogni. Most egy triójára épülő új formáció, a Rafael állt elő új lemezzel, „Black Butterfly” címmel.

A Junior Prima-díjas Márió nagyszerű ritmusszekciója tehát mit sem változott; Bartók Vince basszusgitározik és Hidász Tamás dobol. Hozzájuk csatlakozott Lakatos Gabriella énekes, no meg Örsi András -művésznevén DJ One AB-,  aki scratch-eléssel, samplerek használatával, és ütőhangszerezéssel színesíti a produkciót.

A korongon 12 kompozíció hallható, ezek mindegyike Rafael Márió munkája. A szövegek tekintetében Lakatos Gabriella jegyez hatot, hármat pedig Márió testvére, Rafael János írt.

A muzsika rendkívül mai, friss, jó értelemben véve trendi. Alapvetően a jazzre épülő anyagról van szó, de van benne jócskán pop és gospel hatás, sőt, a klasszikus zene is „befigyel” időnként.

Márió igen szűkre szabott határvonalon mozog a jazz és az „igazi” pop területe között, azonban ahogyan triós lemeze kapcsán, ezúttal is zseniálisan balanszíroz, és találja meg az arányokat.

Bizony, furcsa lehet azt olvasni egy jazz album borítóján, hogy DJ tagja van a bandának, azonban ha jó helyeken tűnik fel, és ízlésesen tevékenykedik, nem alakul át az anyag „könnyű zenévé”, annál inkább egy érdekfeszítő, újító jazz zene születik. A „Black Butterfly” esetében abszolút ez történt!

Lakatos Gabriella sokoldalúsága kétségtelen! Megmutatja „dögös” és lírai hangszínét, teszi mindezt olyan természetességgel, amely a legnagyobbak jellemzője. Tessenek megjegyezni a nevét, még rengeteget fogunk Róla hallani!

Jut eszembe; Márió két dalban („Favourite Thing”, „Dikhlem”) énektudását is felvillantja!

A Rafael „Black Butterfly” című albuma elhozta számomra a szabadság érzését, hiszen Márióék „nem féltek” olyan felvétellel előállni, mely vérbeli jazz, ugyanakkor szórakoztatja azokat is, akik nem „feketeöves” rajongói a műfajnak.


Rafael: Black Butterfly (Hunnia Records 2019)

1. Intro

2. Woodlark

3. Feel Free

4. Interlude I.

5. Favourite Thing

6. Pulse

7. Interlude II.

8. Black Butterfly

9. Interlude III.

10. Tell Me

11. Dikhlem

12. Rush


Rafael Márió – zongora, Fender Rhodes, szintetizátor, ének (5, 11)

Lakatos Gabriella – ének

Bartók Vince – basszusgitár, bass synth

Hidász Tamás – dob

Örsi András DJ One AB – scratch, sampler, ütőhangszerekVissza a lemezhez