JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Subicz Gábor - Lángolj

Subicz Gábor: Lángolj 2022. augusztus 27., Dr. Peller György

subtones-langolj.jpg

Subtones – Lángolj (Tom-Tom Records)


Nagy örömömre szolgált a felkérés, hogy írjak a Subicz Gábor trombitás nevével fémjelzett Subtones „Lángolj” címen most megjelenő második albumáról, amely a 2020-ban kiadott ugyancsak nagyszerű „Octopus”-t követi. Nagyon várom a lemezbemutató koncertet, amely 2022. szeptember 2-án, szombaton 20:00 órától lesz a Várkert Bazárban, Ávéd János szaxofonos vendégszereplésével.

Első ízben 2021-ben hallottam élőben a Subtones-t a Debreceni Bor- és Jazznapokon és már akkor ezt írtam róla:

„Második fellépőként a Subtones következett, Subicz Gábor trombitás vezetésével. Csízi László dobolt, Fonay Tibor basszusgitározott, Csókás Zsolt gitározott, Benkő Dávid billentyűzött, és két nagyszerű énekesnő, Jónás Vera és Kis Flóra énekelt. A zenekar a 2020-ban megjelent „Octopus’ c. albumának számait játszotta, kijelenthető, hogy világszínvonalon. Egy Subtones koncertet mindenkinek meg kell hallgatnia! Az afrikai ritmusoktól a funkyn-blueson át a reggae elemekig sokféle behatás érződik a zenéjükön, amely mégis könnyed, táncolható, de roppant színvonalas, mind ritmikailag, mind zeneileg. Nekem rögtön a kedvenc zenekarom lett!”

Ez a sokszínűség és magas színvonal hallható az új lemezen is, minden dal más és más. Roppant változatos zene egy dalon belül is, irodalmi minőségű dalszövegekkel, mégis egységes a hangzás és a stílus, és a legjobb értelemben véve populáris az album. A lemezen sorjáznak a jobbnál jobb zenei ötletek, nagyszerű fúvós témák, riffek.

Nagy szükség van az ilyen jellegű minőségi zenére a magyar zenei életben, amely meg tud szólítani széles rétegeket, átlépve a műfaji határokat, azt újra összegyúrva, de mégsem ismételve, nem közhelyesen, hanem új kontextusba helyezve, frissen, izgalmasan. Ugyanakkor kiváló hangszeres szólók is hallhatók a számokban, amelyek mindinkább kiveszőben vannak a jelenkori (pop)zenékből, de szerencsére nem a Subtones-éból.

A „Lángolj” című album a 2022-es A Dal című műsor döntőjéből már jól ismert „Nem segít más” című dallal indul, amelynek első szava maga az album címe. A lemezen kizárólag magyar nyelvű dalok hallhatók.

„A magyar dalszövegekkel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe”  - nyilatkozta erről Subitz Gábor zenekarvezető.

A lemez az elektronikus felületeken jelenik meg, de tervben van egy vinyl LP megjelenése is.

A lemezen hallható dalok:

1, Nem segít más

2, Jobbkézszabály

3, Napszél

4, Vaklárma

5, Te vagy a percben a nyugalom

6, Nem tart

7, Suttogás

8, Boltív


Vissza a lemezhez