JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Subicz Gábor - The Mind’s Ear

Subicz Gábor: The Mind’s Ear 2018. február 06., Gáspár Károly

the-minds-ear-mao-plays-the-music-of-gabor-subicz.jpg

Subicz Gábor - The Mind’s Ear (Tom-Tom Records)


„Az igazi kincs!”

Az 1983-ban, Debrecen városában született Subicz Gábor új albuma pörög lejátszómban. A nagyszerű trombitás „The Mind’s Ear” címmel megjelent korongján a Modern Art Orchestra (MAO) működik közre, melynek Ő maga is oszlopos tagja.

A Fekete-Kovács Kornél által vezetett MAO nemes hagyományt teremtve, rendszeresen ad lehetőséget művészeinek, hogy „előlépve a sorokból”, bemutathassák saját kompozícióikat-hangszereléseiket. Így történt ez Subicz esetében is; 2016 áprilisában „becuccoltak” a törökbálinti SuperSize Studio-ba, ahol hét dalt rögzítettek, majd még egy darabot -ugyanabban az évben-hónapban- a Budapest Music Center-ben vettek fel.

Először „csak” internetes zenemegosztó oldalakon jelent meg az anyag, de a Tom-Tom Records jóvoltából immáron kézzelfogható formátumban is napvilágot látott a „The Mind’s Ear”.

Hat Subicz szerzemény mellett, Carl Nielsen „Three Piano Pieces” elnevezésű munkájának parafrázisa hangzik el „One Bigband Piece” címmel, illetve a CD-n bónusz „track”-ként, a „Cavatina” szintén felcsendül, mely Rossini: „A sevillai borbély”-ában szerepel eredetileg, és az operairodalom egyik legismertebb műve.

Azt gondolom, nem szükséges minden lemezt kategorizálni, vonulat(ok)hoz kötni, de bizony, nehéz is lenne a dolgom a Gábor által fémjelzett koronggal,  hiszen a hetvenes évek zenéjére hajazó, „groove”-os darab („The Call”), kortárs zenei és mainstream elemekből összeálló dal („Early Music”), és kellemes, igényes bossa-nova lüktetésű melódia („Fountain”) ugyan úgy feltűnik, mint kissé jazz standard „styl” dallam, pop-os „feeling”-gel („Shelter”), a Weather Report profiljára emlékeztető kompozíció („The Mind’s Eye”), vagy jó értelemben véve slágeres, táncolható szám, ami Gábor feleségének írt („Dudi”). Nem beszélve a két feldolgozásról („One Bigband Piece”, „Cavatina”), melyek megint csak más, gyönyörű vizekre visznek el bennünket.

Igazi kincs ilyen albumot találni, és hallani! Amikor valaki úgy tudja megmutatni sokszínűségét, hogy nem fut bele valami iszonyat ízléstelenségbe, sőt, rendkívül értékes, jó hangulatú, ugyanakkor mély lelkületű produktummal áll elő, nincs mit tenni, kalapot kell emelni! Meg is teszem őszintén és jó szívvel Subicz Gábor esetében, kompozíciói és „arrange”-ai előtt tisztelegve! Persze ugyanez érvényes „en bloc” a Modern Art Orchestra-ra!

Én azt mondom kedves Olvasóinknak: hallgassák meg a „The Mind’s Ear”-t; tuti nem fognak csalódni a Subicz által teremtett, finomságokkal teli „gyümölcsös kertben”!


Subicz Gábor: The Mind’s Ear - Modern Art Orchestra Plays the Music of Gábor Subicz (Tom-Tom Records 2018)

1. The Call

2. Early Music

3. Fountain

4. One Bigband Piece

5. Shelter

6. The Mind’s Eye

7. Dudi

8. Cavatina (bonus track)


Subicz Gábor - trombita, zeneszerzés, hangszerelés

Modern Art Orchestra, vezető: Fekete-Kovács KornélVissza a lemezhez