JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Szakcsi Jr. (ifj. Szakcsi Lakatos Béla) - Easy to Love

Szakcsi Jr. (ifj. Szakcsi Lakatos Béla): Easy to Love 2022. augusztus 18., Gáspár Károly

szakcsi-jr-easy-to-love.jpg

Szakcsi Jr. - Easy to Love (Hunnia Records)


„Az őszinte jazz!”

Legutóbb 2008-ban a „Psalms” által jelentkezett lemezzel a hazai jazz szcéna kimelkedő egyénisége, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, avagy Szakcsi Jr. Most a közönség és a szakma legnagyobb örömére megjelent triójával rögzített új albuma, az „Easy to Love”!

A zseniális zongorista, zeneszerző, pedagógus ismét a szintén géniuszi kategóriát képviselő társaival, Pecek Lakatos Krisztiánnal (bőgő) és Balázs Elemérrel (dob) vonult stúdióba, majd a Hunnia Records gondozásában látott napvilágot a korong.

A felvételen öt jazz standard csendül fel (a „The Wrong Blues” kétszer, hiszen egy „Alternate Take” is felkerült a lemezre), és két Szakcsi Jr. kompozíció, a „Hope” és a „Private Number” hallható.

Ez utóbbi megtalálható a 2006-os Szakcsi Generation with Jack DeJohnette and John Patitucci „8 Trios for 4 Pianists” címet viselő albumán is, de két szaxofon-kolosszus, Ravi Coltrane és Chris Potter előadásában szintén élvezhettük már a kiváló szerzeményt.

Szakcsi Jr. a műfaj számos vonulatát tekintve megmutatta hatalmas tudását, de ha saját formációjáról van szó, a jazz fősodrását képviseli. Azt gondolom, mindig, de napjainkban kiemelten szükség van erre, hiszen a különféle „pop-jazz” irányzatok egyre nagyobb teret nyernek, és bizony világszerte előfordul, hogy jazz fesztiválnak nevezett (vagy sajnos inkább annak csúfolt...?!) eseményeken gyakorlatilag nem szól jazz muzsika.

Nos, az „Easy to Love”-on igazi, hamisítatlan jazzt hallhatunk, olyan érzéssel átitatva, mintha egy koncertfelvétel közvetlenségét élnénk át! A nagyszerű művészek minden pillanatát élvezve a zenélésnek, jó értelemben véve könnyedén játszanak, ugyanakkor nagy-nagy koncentrációval interpretálják a dalokat.

Ha nem ismerném Őket, akkor is érezném a lemezt hallgatva, hogy a magánéletben jóbarátok -nem „csak” kollégák-, akik ismerik egymás gondolatait, érzéseit, és maximálisan figyelnek a másik minden zenei és emberi rezdülésére.

A szív-lélek ugyancsak hangsúlyosan megjelenik a korongon, hiszen a témák eljátszása, megformálása minden esetben kidomborítja azok szépséget, jóféle szentimentalitását.

Szakcsi Jr. tankönyvekbe illő, gyönyörű billentése, lebilincselő „intro”-i, felemelő harmóniái és improvizációi rabul ejtik a hallgatót. Benne van ezekben minden, ami miatt szerelmesei vagyunk a jazznek! A finomság, ízlésesség ugyanúgy, mint a swingelés, a kiváló „time”, vagy a „supreme” szintű dallamfejlesztés.

Krisztián és Elemér összeszokott, világszínvonalú ritmusszekciót alkotnak, akik egyéb vonulatok mellett, a mainstream nagymesterei. A szólistára teljes mértékben figyelve kísérnek, oly módon, hogy még nagyban inspirálják is Bélát. Mindezt teszik a legnagyobb szeretettel és alázattal, hiszen a cél a kamarazenélés csúcsa, melyet el is érnek a csodálatos művészek!

Persze virtuozitásukat szintén megmutatják nekünk szólóik által (is), a swingérzet pedig olyan feszes, mégis levegős, amelyre minden szólista vágyik a világon.

Ha két szóval kellene jellemeznem a Szakcsi Jr. Trio „Easy to Love” című albumát, azt mondanám: őszinte jazz. Igaz és megcáfolhatatlan minden hangja. Nem akar villogni, erőltetetten újítani, annál inkább megmutatja miért érdemes szeretni és rajongani a jazzért.


Szakcsi Jr. Trio: Easy to Love (Hunnia Records 2022)

1. The Wrong Blues

2. Hope

3. Nancy (with the Laughing Face)

4. Easy to Love

5. Nightingale Sang in Berkeley Square

6. Private Number

7. The Wrong Blues (Alternate Take)

8. For Heaven’s Sake


Szakcsi Jr. – zongora

Pecek Lakatos Krisztián – bőgő

Balázs Elemér – dob


Vissza a lemezhez