JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Szeder Balázs - Song for My Love

Szeder Balázs: Song for My Love 2024. február 17., Hegedüs Zsuzsanna

szeder-balazs-trio-song-for-my-love.jpg

Szeder Balázs Trió - Song for My Love (Magánkiadás)


Megjelent: 2022.

A méltatott jazz formációk a Blackberry Jam Combo, vagy a Szeder Balázs Jazz Project életre hívója, illetve a Morgenfunk, vagy a Joy Gospel Music tagja Dr. Szeder (Balu) Balázs (1980) kiváló jazz basszusgitáros egy, csak saját kompozíciókat tartalmazó, remek albummal jelentkezett.

Tökéletes fúziós jazzt hallgathatunk, Balu döbbenetesen tiszta, pontos ám ugyanakkor cool basszusjátékával!

A szerzeményekben a Trió mellett nem kisebb nevek zenélnek, mint Elek István, Iványi Márta, László Attila és Oláh Kálmán.

Minden dal Balázs szerzeménye. Saját elképzelését a trió; illetve szükség szerint kiegészülve, vagy éppen behelyettesülve a triós felállásba a meghívott vendégek egyéni stílusukban, mesteri fordulatokkal adják át számunkra.

Balu kompozícióiban a basszusgitár végre előtérbe kerül. Gyönyörű téma unisono-k után álomszép szólók hallhatóak az albumon. Szeder Balázs változatos zenei darabokkal ajándékozza meg a hallgatót.

Bár ez az utolsó nóta, mégis ezzel kezdem a lemezelemzést. Számomra nagyon kedves szerzemény Iványi Márta és Szeder Balu Balázs tolmácsolásában az „Everyday”. Nem csak halkan jegyzem meg: amennyiben lehetséges a következő albumon több énekes dalt kérünk, hiszen énekeseink profizmusa gyönyörűen hozza ezt a funk-os groove-os fúziós jazzvilágot.

Szeretném kiemelni az albumról a nyitó „Lifebelt” című dalt, nyitó dallamai magabiztosan jelzik Szeder Balázs bámulatos komponista és basszusgitáros képességeit! Ez a szerzemény egyébként bejutott a 2018-as Jazzy Dalverseny Top 10-es mezőnyébe.

Az egész lemezre kiterjed Balázs végtelenül tökéletes basszusgitár játéka, legyen az téma, vagy improvizáció. Kompozíciói mind-mind magas tudatszintre emelik a hallgatót.

Az „A Good Day" és az „Elastro Groove" nóta dobfelelgetéssel teszi magát tökéletessé, Elek István „dögös" szaxofonjátéka szinte láthatóvá teszi magát az előadót, az amúgy „csak" hallgatható albumon. Az ő neve fémjelzi a „The Real Life” című Szeder Balázs kompozíciót is.

Briliáns zongorafutamok kerültek Oláh Kálmán jóvoltából a korongra. Mind a „Flow”, mind a „Hill” című szerzeményekben hallhatjuk zsenialitását. Mesterien szaladgál az elefántcsont billentyűkön, önkéntelenül is mosolyra szalad a hallgató szája. Csodálatos, ahogy a „Hill” című kompozícióban a zongora előjáték után felcsendül maga a téma.

László Attila -mondhatnók a fúziós jazz egyik legkiválóbb képviselőjeként- a maga bravúros, senki máséval nem összetéveszthető fényes gitárjátékával lesz teljes a „Weekdays” és a címadó „Song For My Love” dal.

Szeder Balázs szerzői albumának trió tagjai is remekelnek. Magával ragadó zongora és billentyűs improvizációt hallhatunk Rafael Mário előadásában. A dobos, Hidász Tamás óramű pontossággal és a basszusgitárral tökéletes együttműködésben adja a szerzemények bázisát, s alkalmanként szólóival is megmutatja ragyogó tehetségét.

Ezért ki kell emelni a „Stop for a Moment" című balladisztikus kompozíciót, amelyben a szerző gyönyörűen érzékeny témáját valami hihetetlen kedvességben tolmácsolja három fantasztikus zenész. Az „Unique Moments" című nóta is hármójuk valódi zenei összetartozását hirdeti, amelyben Szeder Balázs álomszép nagybőgőszólóval örvendezteti meg a hallgatót, Rafael Mário játékának és szintetizátor hangzásának varázslatával.

Jazz-rock, ballada, fúziós kompozíciók sorakoznak. Mindegyik nóta dallamvezetési íve magasan kvalifikált, a szólók felemelik a hallgató lelkét, életkedvet lehelnek a szürke hétköznapokba!

Külön köszönet a hangmérnöknek, aki mindenkit egyformán szépen kiemelt, a dalok még sem veszítettek semmit lendületükből.

Közreműködnek:

Rafael Mário - zongora

Szeder Balázs - basszusgitár

Hidász Tamás - dob

Kiemelt vendégzenészek:

Iványi Márta - ének

Elek István - szaxofon

László Attila - gitár

Oláh Kálmán - zongora

Számlista:

1, Life Belt

2, Weekdays

3, A Good Day

4, Flow

5, Stop for Moment

6, Elasto Groove

7, Song for My Love

8, The Real Life

9, Unique Moment

10, Hill

11, Everyday

Dr. Szeder Balázs viszonylag későn, 16 évesen kezdett a zenével behatóbban foglalkozni először dobosként, majd basszusgitárosként.

A Kodolányi János Főiskola Jazzbasszusgitár-szakán végzett, tanárai Mits Gergely és Kolta Gergő.

Eközben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazzbasszusgitár Master Tanári szakát végezte Lattmann Béla növendékeként.

A zene mellett a természettudományok mindig érdekelték. Annak idején agrármérnökként végzett, bár akkor is aktív basszusgitáros volt.

Két vasat tartva a tűzben diplomája megszerzése utáni Ph.D. kutatási lehetőségek kiaknázása mellett döntött és környezettudományi témában doktorált a Szent István Egyetemen.

https://www.jazzma.hu/interju/jazzup/2014/09/16/jazzup-dr-szeder-balazs


Vissza a lemezhez