JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.
Mehldau, Brad: After Bach2018. április 10.

Lemezpolc kritika:
Szőke Nikoletta - Moonglow

Szőke Nikoletta: Moonglow 2017. november 16., Gáspár Károly

szoke-nikoletta-moonglow.jpg

Szőke Nikoletta - Moonglow (Noord Records)


„Holdraszállás”

Szőke Nikoletta a 2005-ös Shure Montreux International Jazz Voice Competition megnyerése óta megállíthatatlanul száguld előre. Az énekesnő csodás karrierje újabb fontos állomásához érkezett, amikor tavaly decemberben stúdióba vonult zenekarával és neves vendégművészekkel, hogy rögzítsék „Moonglow” című albumát, mely a napokban látott napvilágot az újonan alakult Noord Records gondozásában.

A korong produceri teendőit az a négyszeres Grammy-díjas Helik Hadar látta el, aki -többek között- Herbie Hancock-kal, Melody Gardot-val és Madeleine Peyroux-val is hasonló minőségében aratott hatalmas sikereket! (Persze, hogy nem bírom ki, és leírom azt az erőltetett poént: vajon, hadar Hadar...?!)

Természetesen Niki partnerei is a „supreme” kategóriába tartozó művészek, hiszen Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik, Barcza Horváth József bőgőzik (aki Niki férje), és az amerikai világsztár dobos, Gregory Hutchinson varázsol a „cájgon”. Persze a „guest artists”-ok terén is egekben a színvonal, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az olasz Nico Gori klarinétozik a címadó dalban, a dán Mathias Heise pedig Charlie Chaplin klasszikusában, a „Smile”-ban mutatja meg szájharmonika tudását. No de a magyar, nagyszerű muzsikusokról se feledkezzünk meg; Fekete-Kovács Kornél trombitál Antonio Carlos Jobim „Eu Sei Que Vou Te Amar” című gyönyörű munkájában, és Ő jegyzi a fúvósokra írt hangszereléseket is, melyekben Kornél mellett Bacsó Kristóf (szaxofon) és Korb Attila (harsona) vettek részt az „I Wish You Love” és a „The Good Life” kapcsán.

Két kiváló gitáros szintén részese volt a projektnek; öt számban Gyárfás „Gyafi” István, kettőben ifj. Tóth István játszik, „natürlich” pompásan.

Három „track”-ben vonósok aláfestése erősít rá a -jó értelemben vett- szentimentális hangulatra. Ezen „arrange”-ok az ausztrál Jonathan Zwartz nevéhez fűződnek, és a Bujtor Balázs vezette Hungarian Studio Orchestra szólaltatja meg csodásan a lágy, szívmelengető szólamokat.

A CD-n egy tucat dalt hallhatunk; kivétel nélkül jó hangulatú, ugyanakkor  kissé keserédes melódiákat. Ki ne ismerné -a már említett- „Smile”-t, Michel Legrand remekművét, a „What Are You Doing the Rest of Your Life?”-ot, vagy George Gershwin „üldözési mániás” kompozícióját, a „Someone to Watch Over Me”-t?

Talán kevésbé „közszájon forgó” maga a címadó „Moonglow” (Will Hudson-Irving Mills), a blues-os „feeling”-ű „My Baby Just Cares for Me” (Walter Donaldson-Gus Kahn), és a már szintén említett Jobim szerzemény, az „Eu Sei Que Vou Te Amar”, de nagy öröm volt hallani, felfedezni -számomra- új, pompás standard-eket, főleg ilyen „excellent” előadásban.

A „Moonglow” „hivatalosan” nem tűzte zászlajára az idén 100-ik születésnapját már az „égi jazz klubokban” ünneplő Ella Fitzgerald előtti tisztelgést, de úgy érzem, mégis megtörtént a főhajtás a zseniális énekesnő irányába. A repertoár, a hangzásvilág, a szólisták improvizáció mind-mind az Ella fénykorában készült anyagokra emlékeztetnek, úgy, hogy mégsem szimpla utánzásról beszélünk, annál inkább a korra jellemző stílusjegyek felhasználásával elkészített friss, pozitív érzetű, egyedi és világszínvonalú felvételről.

Szőke Nikoletta sem „copy”-zza Fitzgerald-ot, vagy mást a „jazz nagyasszonyai” közül. Nincsen rá szüksége; finom, ugyanakkor „dögös” hangja, frenetikus „time”-ja, ízlése, kisugárzása okán, immáron Őt is a „swing földi helytartói” között kell számon tartanunk!

Kissé közhelyesen fejezem be recenzióm, de ez az igazság: szóval, aki igazi, hamisítatlan jazzt akar hallani, könnyedebb, de nagyon értékes formába öntve, ne hagyja ki Szőke Nikoletta „Moonglow” című új albumát!

Figyelem! Lemezbemutató koncert november 16-án (ma!), 21:00 órától az Opus Jazz Club-ban!


Szőke Nikoletta: Moonglow (Noord Records 2017)

1. I Wish You Love

2. My Baby Just Cares for Me

3. Moonglow

4. Eu Sei Que Vou Te Amar

5. So Many Stars

6. What Are You Doing the Rest of Your Life

7. Smile

8. Someone to Watch Over Me

9. All the Good Life

10. Day In, Day Out

11. Teach Me Tonight

12. Let There Be Love


Szőke Nikoletta - ének

Szakcsi Lakatos Róbert - zongora

Barcza Horváth József - bőgő

Gregory Hutchinson - dob

Nico Gori - klarinét (3)

Mathias Heise - szájharmonika (7)

Fekete-Kovács Kornél - trombita (4), fúvós hangszerelések

Gyárfás István - elektromos gitár (1, 3, 7, 9, 10)

ifj. Tóth István - akusztikus gitár (4, 6)

Fúvós kórus: Fekete-Kovács Kornél - trombita, Bacsó Kristóf - szaxofon, Korb Attila - harsona (1, 9)

Hungarian Studio Orchestra, koncertmester: Bujtor Balázs (4, 6, 12)

Jonathan Zwartz - vonós hangszerelésekVissza a lemezhez