JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. február 17.
Mezei Szilárd: Nút2018. február 15.
Ágoston Béla: Percy Phone2018. február 12.
A BALKÁN JAZZ PROJECT2018. február 11.
Douglas, Jerry: What If2018. február 11.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
East2East: Forest Flower2018. február 10.
Ziegler, Pablo: Jazz Tango2018. február 10.
Downes, Kit: Obsidian2018. február 09.
Tálas Áron: Little Beggar2018. február 05.
Játék – 2018 február2018. február 04.
Lorber, Jeff: Prototype2018. február 04.
BJC, SoLaTi2018. február 03.
Zoller Attila emlékkoncert2018. február 03.

Lemezpolc kritika:
Tzumo (Oláh Árpád) - Promise

Tzumo (Oláh Árpád): Promise 2017. június 19., Gáspár Károly

tzumo-promise-digital.jpg

Tzumo (Oláh Árpád) - Promise (Hunnia Records digital!)


„Ez JAZZ!!!”

Bizonyára minden országnak megvannak a „jazzügyi” nehézségei. Jómagam a hazai vizeken igazodom ki igazán, így az itthoni anomáliákat látom-hallom, tapasztalom. Engedjenek meg néhány mondatot a témáról röviden, aztán rátérek egy új, nagyszerű album kitárgyalására.

Nos, Magyarországon -sajnos- létezik egy alternatív valósága a jazz muzsikának. Arra gondolok, hogy bizonyos előadók háromhavonta jelentkeznek „brand new” lemezzel (de minek...?!), az összes fesztiválon, klubban, meg mindenhol rendszeresen koncerteznek (na nem az átlagos, annál jóval magasabb gázsiért...), és rendkívül elégedett, széles mosollyal arcukon nyugtázzák: ők bizony nagy jazzisták, miközben közük nincsen szeretett műfajunkhoz! Játékukban nyomokban sem tűnik fel a jazz alapnyelvezétenek ismerete, fűre-fára-virágra rámondják, hogy ez jazz, miközben csúfot űznek abból az isteni áldásból, amit úgy hívunk: JAZZ!

Aztán ott vannak azok, akik szakmailag nagyon erősek, emberileg viszont -enyhén szólva- kevésbé... Nem tudnak szabadulni démonaiktól; mindig mámoros estéiken minősíthetetlenül viselkednek a Közönséggel és a „normális” kollégákkal egyaránt. Ők legalább annyit ártanak a magyar jazz ügyének, mint az „áljazzisták”...

Azonban mindig munkálkodnak az igazi művészek! Halkan, szerényen. Nem erőltetik, hogy minden létező média felületen nyilatkozva elmondják, mire készülnek, milyen az új frizurájuk, és mit reggeliztek...

Ezen élcsapathoz tartozik Tzumo Oláh Árpád is! A zseniális zongorista, zeneszerző, hangszerelő és pedagógus immáron hosszú évek óta a jazz nagyágyúja Magyarországon és a nemzetközi terepen egyaránt!

Legutóbb 2016 áprilisában volt szerencsém általa fémjelzett anyagról értekezni. Akkor szóló zongora albuma, a „Hungarian Folk Songs” kapcsán osztottam meg gondolataimat Önökkel. Ezen kritikámban igen részletesen beszámoltam arról, hogy Tzumo jóbarátom, és elfogult vagyok Vele kapcsolatban. De nyugodtan tehetem ezt, hiszen személye garancia, hogy csak világszínvonalú felvétel kerülhet ki kezei közül!

Ezúttal a „Promise” című felvétellel jelentkezett, mely a Hunnia Records gondozásában jelent meg, és csak interneten hallható-hallgatható. Rangos nemzetközi csapatot verbuvált a zenekarvezető, hiszen társai neve igen jól cseng a jazz világában. Kik is Ők? Egy chilei hölgy, Melissa Aldana tenorszaxofonon működik közre, ami bizony rendhagyó, mert, hogy nem túl sok fiatal leányzó érzi úgy, ő már pedig jazz szaxofonos lesz.

De ezzel koránt sincs vége a „szaxofon fesztiválnak”, a szlovén Jure Pukl (tenor- és szopránszaxofon), és a mi „Soso” Lakatos Sándorunk (altszaxofon) szintén erősíti a „fúvós vonalat”!

Két amerikai művész, Josh Ginsburg bőgős és Kyle Poole dobos alkotják a ritmuszekciót.

Sőt, egy dalban („Soldier Hope”) Palásti Gergő is feltűnik fagotton.

A „Promise”-on egy rövid, angol nyelven elhangzó bibliai idézet után (nem t’om ki mondta el) tíz, Tzumo által jegyzett kompozíció csendül fel. Vérbeli modern mainstream jazz jut el hozzánk „play” gomb lenyomása, azaz rákattintása után.

A címadó „Promise”-szal indul a műsor, mely máris mutatja merre fog minket kalauzolni a zongorista és „team”-je. Olyan a lüktetése a dalnak, mint amikor beülünk a moziba egy olyan filmre, amelytől nem tudjuk, mit várhatunk, mégis az első képkockáktól az utolsóig a székhez bilincsel bennünket. Mert a „Promise”-ban mindig történik valami; pörög, zakatol, ugyanakkor végtelenül nyugodt és kiegyensúlyozott.

Így alakul a hangulat a további 9 darabban is. Tzumo-nak sikerült egy afféle szerzői metódust „elkapnia”, ami a mainstream gyökereket tiszteletben tartja, ugyanakkor friss és előremutató!

Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a lemezen szereplő muzsikusokról, azonban -bizonyára zongorista vénám hatására- kiemelném az egyetlen triós számot (tehát zongora-bőgő-dob), a „Blues for Crook”-ot. Hatalmas téma, hatalmas zongoraszóló!!!

Tzumo emberként és művészként is példakép kell, hogy legyen mindannyiunk számára! A „Promise” által újra bizonyította: harsányság, magamutogatás nélkül, csak az Istentől kapott tudással felvértezve lehet nagyot alkotni!


Tzumo Oláh Árpád: Promise (Hunnia Records 2017)

1. Revelation 21, 4-6

2. Promise

3. Soldier Hope

4. Take It or Leave It

5. One for Charlie

6. Gipsy Logic

7. Nice Thought

8. Traveler

9. Message

10. Blues for Crook

11. Inside Home


Tzumo Oláh Árpád - zongora

Melissa Aldana - tenorszaxofon

Jure Pukl - tenor- és szopránszaxofon

„Soso” Lakatos Sándor - altszaxofon

Josh Ginsburg - bőgő

Kyle Poole - dob

Palásti Gergő - fagott (3)


Vissza a lemezhez