JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Urbán Orsi-Révész Richárd Duó - I Know You Love Me

Urbán Orsi-Révész Richárd Duó: I Know You Love Me 2017. október 24., Gáspár Károly

urban-orsi-revesz-richard-i-know-you-love-me.jpg

Urbán Orsi-Révész Richárd - I Know You Love Me (Magánkiadás)


„Fogd meg a kezem!”

A duózás művészete a muzsika egyik legnehezebb terepe. Természetesen nem kivétel ez alól a jazz sem. Elkerülhetetlen, hogy a darabokban a szünetek, levegővételek időtartama alatt valóban csend legyen, mivel nem tölti ki ezeket a zenei „pause”-kat valamely kísérő instrumentum hangja.

Nos, nemrégiben erre az akadályokkal teli, de mégis gyönyörű terepre merészkedett a hazai jazz élet két kiválósága, Urbán Orsi énekes és Révész Richárd zongorista. Stúdióba vonultak, és elkészítették az „I Know You Love Me” című albumot, mely a közelmúltban látott napvilágot.

A korongon 11 dalt hallhatunk. A repertoár a jó értelemben vett eklektika jegyében lett összeválogatva, hiszen soul és pop slágerek, klaszikus jazz standard-ek és latin kompozíciók csendülnek fel. Van itt -a címadó- Rachelle Ferrell sláger, az „I Know You Love Me”, Stevie Wonder kincsestárából az „I Can’t Help It”, és az Aretha Franklin előadásában halhatatlanná vált „(You Make Me Feel) Like a Natural Woman”. „Sztenderd-ügyileg” a „The Masquerade Is Over” (Herbert Magidson-Allie Wrubel), a „Harlem Nocturne” (Earle Hagen-Dick Rodgers), és Chick Corea zseniális kompozíciója, a „Spain” került rögzítésre.

Persze Révész Richárd nagy szerelme, a latin muzsika sem maradhatott ki a menüsorból, így került „képbe” -többek között- a temperamentumos „O samba e o tango” (Amado Régis-Arthur Régis), és az „O ella o yo” (Juan Carlos Calderón), de a fent említett „Spain”, ebbe a „csapatba” szintén besorolható.

Urbán Orsi minden dal kapcsán bizonyítja, hogy stílusosan, ízlésesen, nagy szívvel-lélekkel énekel. Kristálytiszta, ugyanakkor a megfelelő helyeken karcos, „dögös” hangja, frazírozása igazi „libabőr élmény”! Ha mentor vónék a mostanság zajló tehetségkutatóban (sic!), gondolkodás nélkül mondanám.

- Jössz velem az élő show-ba!

Az elsősorban a latin-jazz nagymestereként ismert Révész Richárd -újra!- megmutatta, hogy bizony más területeken is a „supreme” kategóriát képviseli! Itt a jó példa, hogy senkit ne skatulyázzunk be, adjuk meg az esélyt a művészeknek, hogy több irányzatban felvillanthassák tudásukat! Persze vannak olyanok, akik egy „stílben” sem jók, csak az önmenedzselésben tehetségesek; na velük kellene már végre közölni, hogy annyi más szép szakma van még... Persze e helyett nagy gázsikért koncerteznek. Hogy is van ez?!

Két kiváló vendégművész játékát élvezhetjük a CD-n, ugyanis Wolf Kati énekel és Czibere József ütőhangszerezik! Telitalálat volt szerepeltetésük; szerényen, nagy alázattal, és magas szinten emelik az album -egyébként is- magas színvonalát.

Orsinak és Ricsinek sikerült olyan lemezt készíteniük, mely a „feketeöves” jazz rajongók igényeit maximális kielégítik, de a még „szűzek” számára is könnyen befogadható, szerethető!

Barátként, jó kollégaként „egymás kezét fogva” született meg az „I Know You Love Me”, két nagyszerű, őszinte muzsikus vallomásaként. Én nyújtom Feléjük a kezem, tegyék ezt Önök is; megéri!


Urbán Orsi - Révész Richárd: I Know You Love Me (2017)

1. I Know You Love Me

2. Everyone Deserves a Second Chance

3. The Masqerade Is Over

4. Sittin’ in the Middle

5. Harlem Nocturne

6. O samba e o tango

7. Nobody Does It Better

8. O ella o yo

9. I Can’t Help It

10. Spain

11. (You Make Me Feel) Like a Natural Woman


Urbán Orsi - ének

Révész Richárd - zongora

Czibere József - ütőhangszerek (8, 10)

Wolf Kati - ének (11)Vissza a lemezhez