JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Varga Dániel - Solar Crisis

Varga Dániel: Solar Crisis 2021. szeptember 09., Gáspár Károly

varga-daniel-solar-crisis.jpg

Varga Dániel - Solar Crisis (Modern Art Orchestra)


„Hit és Zene”

Varga Dániel a fiatal, vagy lassan a középkorosztályhoz tartozó művész, akit kitartó, áldozatos, Istenhittel átitatott munkája a hazai jazz szcéna legmagasabb szintjeire emelte.

A kiváló altszaxofonos, zeneszerző tevékenységét nagy tisztelettel és szeretettel kísérem figyelemmel, jól mutatja ezt az is, hogy eddig már két alkalommal írtam recenziót általa fémjelzett korongokról a JazzMa.hu számára.

A Moped Loewen nevet viselő nemzetközi formációjának anyagairól van szó; 2019-ben a „Jazz Rock Orchestra”, idén tavasszal pedig a „Book of Navi” volt terítéken.

Most azonban Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr újra egy Varga-féle felvétel kapcsán keresett meg, mely a „Solar Crisis” címet kapta.

Dani ezúttal hazánk egyik vezető big band-jével, a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra-val (MAO) vonult stúdióba. Vendégművészként a nagyszerű énekesnő, Harcsa Veronika tündököl az anyagon, amely digitális platformokon érhető el, és a MAO saját kiadása.

A „Solar Crisis”-en öt Varga Dániel szerzemény csendül fel, köztük Ady Endre „Föl-földobott kő” című versének megzenésített változatával („Szomorúan magyar”), de egy Harcsa Veronika melódia, a „Serge with Holy Scare” is megszólal, természetesen Dániel hangszerelésével.

Végighallgatva a felvételt, hasonló érzés fogott el, mint amikor egy mesteri rendező filmjét nézem meg, jobbnál-jobb színészekkel, és bizony magába szippant a világa, a hangulata a mozinak. A „Solar Crisis” után is „időt kértem”, mert Dániel univerzumából vissza kellett térnem a valóságba. A kompozíciók, hangszerelések, improvizációk, és az énekhang együttese azt sugallta számomra, hogy Varga Dániel mindent tud a zeneszerzésről, hangszerelésről, és -jó értelemben véve- azt csinál, amit akar, hiszen mindenre képes ezen a területen.

Munkáiba beleszövi a jazz fősodrásának legjavát, a modern, mondhatni trendi vonulatokat, de a klasszikus muzsika elemeit is minőségien építi be darabjaiba. És mindezt „nyakon önti” egy hatalmas szabadságérzettel, mely van, amikor free jazz elemek, részek formájában ölt alakot, vagy átvitt értelemben, a zene auráját tekintve tűnik fel.

Azt gondolom, rendkívül örvendetes, hogy Varga és a MAO egymásra találtak, hiszen Danira és a zenekarra egyaránt jellemző a bátor, experimentális, novumokkal teli muzsika felvállalása és bemutatása. Persze ugyanez igaz Harcsa Veronikára is, aki szintén erős és fontos fogaskereke a „mennyei gépezetnek”.

A „Solar Crisis” méltó folytatása, és fontos mérföldköve („milestone”) egy végtelenül tehetséges, hatalmas tudású művész karrierjének. Hallgassák, és utazzanak Danival!


Varga Dániel: Solar Crisis – MAO Plays the Music of Daniel Varga feat. Veronika Harcsa (Modern Art Orchestra 2021)

1. Transpiration

2. Under the Walls of Jericho (Joshua IV.)

3. Serge with Holy Scare

4. Sinking

5. Szomorúan magyar (Föl-földobott kő)

6. Solar Crisis


Varga Dániel – altszaxofon, zeneszerzés, hangszerelés

Harcsa Veronika – ének (3, 4, 5)

Modern Art Orchestra


Vissza a lemezhez