JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. március 17.
Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.
JR - jazz és romantika2018. március 07.
Bartókosok a BJC-ben2018. március 05.
Játék – 2018 március2018. március 04.
A KUBAI JAZZ MÁSIK ARCA2018. február 27.

Lemezpolc kritika:
Akinmusire, Ambrose - A Rift in Decorum

Akinmusire, Ambrose: A Rift in Decorum 2017. július 24., Tettamanti Tamás

ambrose-akinmusire-a-rift-in-decorum.jpg

Ambrose Akinmusire – A Rift in Decorum (Blue Note - Universal Hugary)


Ambrose Akinmusire trombitás az amerikai kortárs jazz egyik feljövő sztárja. Harmadik Blue Note lemeze, az „A Rift in Decorum” (Szakadás a tisztességben) címmel jelent meg 2017 nyarán. A dupla album egy élő koncertfelvételt tartalmaz, amely az emblematikus New York-i jazzklubban, a Village Vanguard-ban került rögzítésre.

Itt meg is állnék egy pillanatra, kiemelendő, hogy ez a lemez első nagy erőssége. Jól tudjuk, kevés olyan műfaj van, amelynek nem „áll jól” az élő felvétel. A jazzmuzsikát viszont kifejezetten ez a rögzítési forma adja vissza a leghitelesebben. Véleményem szerint ez Ambrose Akinmusire új lemezére is áll.

A lemezen az évek óta változatlan alapzenekara kíséri Akinmusire-t: Sam Harris (zongora), Harish Raghavan (bőgő), és Justin Brown (dob). Előző albumához hasonlóan (amelyen 13 szám szerepelt, 80 percnyi hanganyaggal) a játékidő itt is kifejezetten hosszú: csak két lemezre fért rá a 16 saját szerzemény. A zeneszámok még részben sem azonosak előző lemezeinek anyagaival. Tehát a koncertfelvétel ellenére csak új számokat ismerhet meg a hallgató, amelyek stílusát tekintve ugyanakkor nem lesznek meglepőek az Akinmusire-t ismerőknek: zenéjét még mindig leginkább a mainstream és kortárs kifejezések jellemzik.

Az albumról a nekem legjobban tetsző felvételt szeretném kicsit bemutatni, amely a 2. CD legelső száma (Taymoor’s World). A dal érdekessége, hogy gyakorlatilag egy 10 perces jazz-zenei keresztmetszetet hallgathatunk meg általa. Gyönyörű balladaszerű dallamok csendülnek fel benne, közben többször is észrevétlenül vált át be-bop, majd free jazz improvizációvá. A zenekar rendkívül jó összhangját mutatja, hogy ezen váltások szaggatottság nélkül, „magától értetődően” történnek meg.  Mindemellett Akinmusire kifinomult trombitahangját fontos még kiemelni, amely mindig érzelmes trombitanarrációjával természetesen simul bele a zenei kíséretbe.

Az albumba sajnos nem lehet előzetesen belehallgatni sehol. Így a komolyan érdeklődők számára mindenképpen javasolt az album megvásárlása. Nem fognak csalódni…

Gyajorlatilag a Universal Hungary forgalmazza Magyarországon. De ha nálunk már elkapkodták a rajongók, akkor a lemez megrendelhető itt: https://www.amazon.com/A-Rift-In-Decorum-Live-At-The-Village-Vanguard-2-CD/dp/B071R9F76K?tag=capitrecor-20&ie=UTF8&linkCode=as2&ascsubtag=6c0c5d61168cdf480078c4b7f34886f0


Vissza a lemezhez