JazzMa

Friss Hírek

The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
Teltház a Meseházban2019. június 10.
BŐGŐS GENERÁCIÓK2019. június 04.
Ratzer, Karl: Occasion2019. június 03.
Játék – 2019 június2019. június 02.
A VLADIGEROV ÖRÖKSÉG2019. június 02.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Akinmusire, Ambrose - Origami Harvest

Akinmusire, Ambrose: Origami Harvest 2018. december 05., Tettamanti Tamás

akinmusire-origami.jpg

Ambrose Akinmusire – Origami Harvest (Blue Note/Universal Hungary, 2018)

Amikor Maloschik Robi kezembe nyomta Ambrose Akinmusire trombitás újabb lemezét, sejtettem mi vár rám: egy odafigyelést igénylő egyórás zenehallgatást biztosan! Tudniillik Akinmusire – fiatal kora ellenére - az amerikai kortárs jazz kiemelkedő sztárja ma már.

Negyedik Blue Note lemeze az „Origami Harvest” (Origami aratás) címet viseli. Az egész lemezre jellemző az erős kortárs művészeti mondanivaló: mind a zeneszámok, mind a számcímek, sőt még egy kísérő kis szöveg is nagyon erős művészi mondanivalóval rendelkeznek. A lemezt tehát nem semmiképpen se rakjuk fel „háttérzenének”. A kortárs művészetet nem kedvelők pedig kerüljék, az azt szeretők viszont mindenképp hallgassák meg!

Az albumról a legelső „A Blooming Bloodfruit in a Hoodie” (Kapucnis pulóverben virágzó gyümölcs) című számot emelném ki. Ez a szerzemény gyakorlatilag az egész lemez sűrítménye. Minden megtalálható benne, ami a többi számban is részlegesen, vagy hangsúlyosabban: vonós hangszerekre írt hangszerelés, hip-hop, vers, jazz-rock, elektronika, free improvizáció.

A lemezről nekem elsőnek Erik Truffaz „Arkhangelsk” c. lemeze ugrott be. Rendkívül sok hasonló jellemvonása van e két albumnak hangulat és hangszerelés tekintetében is (pl. hip-hop, torzítós gitárszólók, darabos számszerkezetek stb.). Bár ennek az összehasonlításnak Akinmusire biztos nem örülne, és természetesen nem is cél összemosni Erik Truffaz-val, hiszen egyediek mindketten, ugyanakkor a jazz-zenehallgató könnyen megérezheti az áthallást e lemezek között.

Legvégül pedig Akinmusire kifinomult trombitahangját szeretném még kiemelni, amelyet - mint minden eddigi lemezén – ismét extrém „szárazra” kevertek. E száraz hangzás is nyilvánvalóan a rendkívül szuggesztív, sallangmentes zene kiszolgálását hivatott szolgálni.


A lemez számai:

1. a blooming bloodfruit in a hoodie
2. miracle and streetfight
3. Americana / the garden waits for you to match her wilderness
4. particle / spectra
5. Free, White and 21
6. the lingering velocity of the dead's ambitions


Ambrose Akinmusire - trombita
Mivos Quartet
Kool A.D. - rap
Sam Harris - zongora
Marcus Gilmore - dob
Walter Smith III - szaxofon

Az albumba sajnos csak egy szám erejéig lehet előzetesen belehallgatni. Így a komolyan érdeklődők számára mindenképpen javasolt az album megvásárlása.


Vissza a lemezhez