JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Akinmusire, Ambrose - Owl Song

Akinmusire, Ambrose: Owl Song 2023. december 09., Gáspár Károly

ambrose-akinmusire-owl-song.jpg

Ambrose Akinmusire - Owl Song (Nonesuch Records/Magneoton)


„A (nagyon) csendes bagoly dala”

Amborose Akinmusire (1982) napjaink egyik legkeresettebb trombitása. A nagyszerű afro-amerikai művész ezúttal a műfaj két, immáron az idősebb generációhoz tartozó nagyágyújával, Bill Frisell (1951) gitárossal, és Herlin Riley (1957) dobossal vonult stúdióba, hogy elkészítsék az „Owl Song” („Bagolydal”) című lemezt, melyet a Nonesuch Records adott ki.

Bevallom őszintén, némi aggodalommal szoktam „play”-t nyomni azon albumok esetén, amelyeken nincsen a csapatban bőgős, vagy basszusgitáros, hiszen -közhellyel élve- a teljes ritmusszekciót a ház nélkülözhetetlen alapjának tartom. No de ez az én véleményem, és az utóbbi években nem egy kiváló korongot volt szerencsém hallani „ohne” basszushangszer.

A lemezen nyolc Akinmusire kompozíció csendül fel. Ha fogadtam volna, most gazdagabb lennék, hiszen tudtam-éreztem, hogy az „Owl Song” egyfajta meditatív, filozofáló muzsikát tartalmaz. Ismerve Akinmusire eddigi felvételeinek többségét, illetve a „basszusnélküliség” ténye adott okot erre az erős tippemre.

Mindhárom művész a legfelsőbb kategóriát jelenti számomra, azonban el kell mondjam -tán eléggé nyersen, amiért elnézést kérek-, hogy unatkozva hallgattam végig a lemezt. A dalok mindegyike szinte teljesen egyforma. Nincsenek kitörések, drámai pontok, de ami a legfájóbb, gyakorlatilag imporovizációk sincsenek. Elhangoznak a szerzemények, szól a téma, szól a téma, és szól a téma... Talán kivételként tudom megemlíteni a hetedik „track”-ként felcsendülő „Mr. Riley”-t.

Tudom, hogy mostanság ez a nagyívű, széles kompozíciós vonulat a trendi -persze a „pop-jazz” mellett...-, de annyira sajnálom, hogy a jazz sava-borsa, a rögtönzés egyszerűen eltűnik bizonyos albumokról. Sajnos ilyen az „Owl Song” is...

Ambrose Akinmusire: Owl Song (Nonesuch Records 2023)

1. Owl Song 1

2. Weighted Corners

3. Flux Fuelings

4. Owl Song 2

5. Grace

6. Mr. Frisell

7. Mr. Riley

8. Henya

Ambrose Akinmusire – trombita

Bill Frisell – gitár

Herlin Riley – dob


Vissza a lemezhez